WOW

Povijesna promjena za Vatikan? Papa prvi put predložio mogućnost blagoslova u istospolnim zajednicama

Rekao je da postoje situacije koje objektivno ‘moralno nisu prihvatljive’, ali ista ‘pastoralna ljubav’ zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije

Papa Franjo prvi je put predložio da osobe u istospolnim zajednicama mogu biti blagoslovljene od strane katoličkih svećenika na bazi “od slučaja do slučaja”, što je naizgled obratno od prethodnih izjava.

Papa je to predložio u pismu kao odgovor petorici konzervativnih kardinala koji su ga pozvali da potvrdi crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na kojem su na dnevnom redu LGBTQ+ katolici, piše CNN.

Iz Vatikana su ponovili da Crkva priznaje brak samo kao zajednicu muškarca i žene, ali je papa Franjo otvorio vrata za blagoslov pojedinaca u istospolnim zajednicama, stoji u pismu.

“Kada tražite blagoslov, izražavate molbu za pomoć od Boga, molitvu da bismo mogli živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći živjeti bolje”, napisao je Papa, dodavši da svećenstvo mora pokazati “pastoralnu razboritost na odgovarajući način te razaznati postoje li oblici blagoslova koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešan koncept braka.”

Dodao je da “pastoralna ljubav” zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati suci “koji samo niječu, odbacuju i isključuju”.

Rekao je da postoje situacije koje objektivno “moralno nisu prihvatljive”, ali ista “pastoralna ljubav” zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari