ODUŠEVLJENJE U NASA-I

POVIJESNI TRENUTAK! Rover zvan ”Ustrajnost” uspješno je sletio na Mars i poslao prvu fotografiju!

Foto: NASA

Sinoć oko 21.57 sati NASA-in rover Ustrajnost uspješno je sletio na Mars.

Odmah je poslao i prvu fotografiju s površine Marsa.

Rover Ustrajnost je najveće vozilo dosad poslano na Mars, i za razliku od četiri prijašnja koja su se uglavnom bavila vizualnim, trebao bi na Zemlju poslati razne uzorke tla s jednim glavnim ciljem, pišu Vijesti.hr

”Pokušava se, naravno, postići značajan napredak u odgovoru na jedno od pitanja koje nas prati već stoljećima – jesmo li sami u svemiru”, rekao je Thomas Zurbuchen.

Težak je tonu, ima robotsku ruku duljine dva metra, 19 kamera i dva mikrofona za snimanje zvuka. Uzorke će prikupljati na nekoliko mjesta za koja znanstvenici vjeruju da su nekada bila pod vodom.

‘Ovaj spremnik može primiti do 30 uzoraka. Najsličniji je palici kada se trči štafeta. Najvažniji je za povratak uzoraka, jer će epruvete s uzorkom napuniti Ustrajnost”, kazao je voditelj programa za povratak uzoraka s Marsa Bobby Braun.

No da bi sve uopće funkcioniralo, mora se uspješno, bez štete, spustiti na površinu Crvenog planeta.

”Balistički ćemo se približiti tom planetu brzinom od oko 12 000 milja na sat, a trik koji moramo izvesti je usporiti na samo nekoliko milja na sat, tako da možemo lagano spustiti vozilo na površinu i to sigurno. Sve se to mora dogoditi za otprilike sedam minuta”, rekao je prije slijetanja Matt Wallace iz Laboratorija za mlazni pogon.

Prikupljanje informacija trajat će godinama. U NASA-i kažu kako ne treba očekivati da će se naći fosilni ostaci, ali se nadaju organskim molekulama kao dokazu nekadašnjeg mikrobiološkog života. Također, ispitat će se mogućnosti dolaska ljudske kolonije na Mars.

Povratak prvih uzoraka očekuje se za desetak godina. U NASA-i kažu – znanstvenici koji će analizirati te uzorke sad su još u osnovnoj školi.

Krater Jezero

Deseci okupljenih u osnovnoj školi u mjestu Jezero kod Jajca u Bosni i Hercegovini burnim su pljeskom u četvrtak navečer pozdravili spuštanje rovera Perseverance na Mars na lokaciji kratera koji je dobio naziv upravo po tom gradiću. U dvorani za tjelesni odgoj bio je postavljen projektor na kojemu su okupljeni mogli uživo pratiti prijenos spuštanja NASA-ine letjelice koja je na površinu Marsa dopremila rover namijenjen istraživanju tla crvenog planeta.

Krater Jezero na Marsu ime je dobio još 2007. godine kada ga je tako nazvala Međunarodna astronomske unija (IAU). Krater je tako nazvan zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka Pliva koja protječe kroz Jezero u BiH ulijeva u Plivsko jezero. Lokalitet Kratera Jezero na Marsu NASA je izabrala kao mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera zbog procjene da bi mogao sadržavati dokaze o davnom životu na tom planetu jer se vjeruje da predstavlja trag nekadašnjeg vodenog toka na njemu, piše HINA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari