DRAGO RUBALA

Poznati doktor osuđen jer je sređivao lažne mirovine pa tužio državu zbog uvjeta u zatvoru!

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Dr. Drago Rubala, radijski voditelji i liječnik prije nekoliko godina odslužio je zatvorsku kaznu zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina.

Osuđen je na dvije godine zatvora nakon što se nagodio s USKOK-om priznavši višegodišnje malverzacije s mirovinama. Naime, pisao je lažne dijagnoze na osnovu kojih je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odobravao invalidske mirovine, a za to je dobiovao između 1700 i 7500 eura.

No, sada će Rubala od države dobiti odštetu zbog loših uvjeta u zatvoru, piše Telegram.

On je naime uspio dokazati da su uvjeti u zatvoru u kojem je bio 2011., kada je uhićen, te tijekom 2013. i 2014. kada je služio kaznu, bili neljudski i ponižavajući. U zatvoru je ukupno bio 484 dana, prenose Vijesti.hr

Dio je proveo u zatvoru u Zagrebu gdje je, kako je opisao, bio smješten u sobi od 21,1 metara kvadratnih, što je ispod minimuma kojeg propisuje zakon.

“U toj sobi bilo nas je osam. Osam kreveta, jedan stol i dvije klupe, garderobni ormar u kojeg nisu stale sve stvari pa smo ih držali i ispod krevete. Nešto više od jedan i pol metar kvadratni otpao je na sanitarni čvor”, žalio se. Smatra da nije bilo dovoljnog prirodnog svjetla ni svježeg zraka zbog čega mi je boravak u zatvoru bio dodatno otežan.

“U toj sobi provodio sam 22 sata dnevno. Unutra je bio i ‘čučavac’ ali bez adekvatne ventilacije, pa su se širili neugodni mirisi, opisao je  Rubala stanje u Zatvoru u Zagrebu. Kao dijabetičar nije dobivao odgovarajuću prehranu. Tvrdio je da su madraci na kojima su spavali zatvorenici bili jako stari i dotrajali, a sa zidova je padala žbuka. Soba je bila puna žohara koji su im ulazili u krevete.

“Bio sam smješten s ljudima osuđenima za svakakva kaznena djela. U takvim sam uvjetima jako loše spavao, pa sam bio užasno iscrpljen. Nisam imao ni adekvatnu liječničku skrb. Do doktora sam jedva dolazio. Nisu mi dali ni moje lijekove ni tlakomjer ni aparat za mjerenje šećera”, tvrdi Rubala.

Ni stanje u Kaznionici u Lipovici nije bil bolje.

“Tamo su glavna jela bili tijesto, krumpir i kolači, ponekad kuhana jaja. Meni je kao dijabetičaru sve to zabranjeno, dok su Muslimani imali dijetalnu prehranu. Ja ju nisam mogao dobiti jer se nisam deklarirao kao Musliman”, tvrdi, dodajuć ida mu je zbog toga razina šećera u krvi skočila, iako je pio i po dvije tablete na dan, piše Telegram.

Iako su predstavnici države sve to su negirali, ali ostali zatvorenici koji su s Rubalom dijelili ćelije opisali loše uvjete, sud mu je dosudio 10 tisuća kuna odštete. Iako je tužbom tražio čak 60 tisuća, zbog zaključka vještaka da mu loši zatvorski uvjeti nisu trajno narušili zdravlje dosuđen mu je niži iznos.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari