ŠEST OSOBA NA RESPIRATORU

PRATITE UŽIVO 46 više: U Hrvatskoj ukupno 361 osoba oboljela od koronavirusa

Nacionalni stožer civilne zaštite održava redovnu konferenciju za medije, putem koje obavještava javnost o novooboljelima od koronavirusu, ali i o svim aktualnostima koje se tiču zaraze te jakog potresa otprije dva dana na području Zagreba.

S današnjim je danom u Hrvatskoj zabilježen 361 slučaj zaraze, a pet je izliječenih. Još nije potvrđen nijedan smrtni slučaj. Od jučer, to je 46 novih slučajeva zaraze, šest osoba je na respiratorima.

“Prosječna starost oboljelih je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, 44 posto žene”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš pa nastavio:

“U dobnoj skupini od 60 do 70 posto je 12,7 posto oboljelih, u dobnoj skupini 70 do 80 godina 6,1 posto. To je dobro, ali možemo i moramo bolje.”

“Iznimno je važno držati se svih preporuka, redovito i često prati ruke, redovito čišćenje i dezinfekcija površina koje se dodiruju. Također je važno da se svi koji imaju mjeru samoizolacije pridržavaju propisanog”, naglasio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog kriznog stožera.

Dodao je da najviše oboljelih jest u Zagrebu – 168.

“Dozvole se trebaju zatražiti online, s podacima ovisno o tome jesu li u pitanju firme ili zdravstveni razlozi. Nakon toga izdaju se potvrde. Molim poslodavce da organiziraju posao s minimalnim brojem ljudi”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao:

“Što se tiče radnog vremena trgovina s prehrambenim artiklima, one su same s obzirom na činjenicu da su u radnom vremenu koje traje duže, morale organizirati višesmjenski rad i to smo prihvatili pa odlučili da se skrati radno vrijeme. Molim supermarkete i medije da se prestane reklamiranje akcija, ovo nije vrijeme kad se treba reklamirati kupovina jeftinijih televizora ili ne znam čega. Molim pravne osobe da vode računa kako se ponašati u ovakvim trenucima.”

“Opsrkba funkcionira vrlo dobro, kako smo je i postavili. U Europi vjerojatno nema boljeg načina ili organizacije od onog koji smo mi napravili. Tako će biti i dalje”, riječi su Davora Božinovića.

Naveo je i da mjere sprečavanja širenja virusa mogu biti još strože te da to ovisi o ponašanju građana, odnosno, širenju zaraze. Nažalost, iako se priča o sumamedu, on još uvijek nije potvrđen kao lijek za koronavirus. Testovi tek traju.

“Sumamed je odličan lijek i može smirivati upalu. Ono što je bitno, nije jedini takav preparat i treba ozbiljno razmisliti hoćemo li ga koristiti u testovima. Nema dovoljno dokaza kreće li ovaj virus s jakom upalom ili tek kasnije dođe do upale. Kad će se to bolje znati, moći će se planirati s kojim lijekovima utjecati na imunološki sustav”, objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari