PROBLEMI...

Prebolio koronu, ali ne može dobiti covid-putovnicu: ”Mogu cijelo ljeto sjediti doma…”

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Od početka ovog mjeseca u Hrvatskoj se vrlo jednostavnom procedurom izdaju digitalne potvrde, odnosno tzv. covid-putovnice svima koji su u cijelosti cijepljeni ili su preboljeli Covid-19. Zapravo, ne baš svima…

Ante Ivčević, 32-godišnji Splićanin, istu nije dobio iako je Covid-19 prebolio u travnju ove godine. Zbog svog je posla prisiljen često putovati u inozemstvo i do sada je granicu prelazio uz potvrde o testiranju brzim antigenskim testovima. No, kada je pokušao dobiti digitalnu potvrdu da je bolest prebolio, nije uspio jer – nije testiran PCR testom već “običnim” koji sada više ne vrijedi, piše Slobodna Dalmacija.

‘U Hrvatskoj antigenski test nije valjan’

Da bi dobio covid-putovnicu sada bi morao privatno platiti PCR test koji vrijedi samo 72 sata ili se cijepiti. To, međutim, ne može jer ima veliku količinu antitijela pa je preporuka liječnika da pričeka do rujna, kada prođe pet mjeseci otkako je prebolio Covid-19.

“Epidemiologinja Splitsko-dalmatinske županije mi govori da je problem u tome što mi je Covid-19 detektiran brzim, antigenskim testom, kakvo je tada bilo pravilo struke. Dakle, PCR test tada nisam imao pravo uraditi jer je takva bila odluka nadležnih službi. S druge strane, Ministarstvo zdravstva mi potvrđuje kako nemam pravo na COVID digitalnu potvrdu o preboljenju jer se takva izdaje samo detektiranim PCR testom. Kad si bolestan nemaš pravo birati kako ćeš se testirati, a ne možeš niti znati buduće odluke. Ako su nadležne službe propisale korištenje antigenskog testa, valjda bi taj test trebao biti valjan za dobivanje potvrde. Ali u Hrvatskoj nije valjan”, kazao je Ivčević za Slobodnu Dalmaciju.

‘Znaju da sam prebolio Covid, ali potvrdu ne mogu dobiti’

Potom je odlučio obratiti se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Tamo su ga uputili liječnici opće medicine, koja mu je kazala kako je sve potrebne podatke o njegovom preboljenju Covida-19 unijela u sustav. Ni to nije riješilo njegov problem.

“MUP ima informaciju da sam prebolio COVID-19 jer sam granicu prošao bez problema, ali i dalje ne mogu dobiti svoju COVID-19 potvrdu, uz napomenu da “nema osnove za izdavanjem potvrde”. I doktorica i epidemiologinja mi pritom kažu da sam ja prebolio virus i da sam zdrav, te da je ovo isključivo administrativna i nelogična odluka. Ali, ja od toga nemam ništa kad ne mogu preko granice”, kaže ovaj Splićanin.

‘Ja, koji sam prebolio koronu, mogu cijelo ljeto sjediti doma’

Štoviše, dodaje Ivčević, ministar Davor Božinović u petak je najavio kako će digitalne COVID putovnice po novom omogućiti odlazak na svadbe, kina ili kazališta.

“Dakle, to će biti svojevrsna ulaznica u novom normalnom. A ja, koji sam prebolio koronu, mogu cijelo ljeto sjediti doma jer mi taj dokument neće izdati. Ako ovo nije diskriminacija, ne znam što je”, kazao je Ivčević za Slobodnu Dalmaciju.

On je poput loptice u ping-pongu. HZZO se proglasio nenadležnim za njegov slučaj, a Ministarstvo mu je na mail odgovorilo da “pročita upute o dobivanju COVID putovnice”. A čekaju ga službena putovanja u Austriju i Francusku, dok se on bori s ovdašnjim sustavom da dobije potvrdu na koju po svemu ima pravo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari