PRED NAMA TJEDAN VREMENSKIH OBRATA: Hoćemo li moći roštiljati za Praznik rada?

Pred nama je tjedan u kojem nas ponovno čeka izraženija promjena vremena

Jučerašnje Jurjevo obilježavaju mnoge narodne vremenske poslovice. Neke od njih odnose se na jurjevsku kišu za koju kažu je svakako blagotvorna. Druge pak upozoravaju na to da nas sve do Jurjeva ne treba iznenađivati pojava hladnoće i snijega, čemu smo svjedočili prošloga tjedna. Dalje kaže poslovica da „nema ljeta do svetoga Petra“. I u to se stignemo uvjeriti, za početak, već ovoga tjedna.

JADRAN

Na moru u prvom dijelu tjedna snažna južina! Već je danas okrenulo na jugo koje će sutra ojačati, a u srijedu već na velikom dijelu Jadrana biti olujno. Uz južinu, bit će i sve više oblaka, najprije na širem riječkom području, gdje će padati i povremena kiša, sutra i na dijelu srednjeg Jadrana, a u srijedu u čitavom priobalju.

U četvrtak će se kiša proširiti na cijelu obalu, a u Istri i dijelu Kvarnera već biti i obilna. U petak se izraženiji pljuskovi očekuju i u Dalmaciji i na dubrovačkom području. Jugo će oslabjeti, a prolazno će zapuhati tramontana. U subotu će i tramontanu i oblake s kišom otjerati bura koja donosi stabilizaciju za produljeni vikend.

UNUTRAŠNJOST

Tjedan počinje sunčanim i razmjerno toplim vremenom. Temperatura će rasti pa više nema opasnosti od mraza. Sredinom dana u srijedu ćemo ponovno mjeriti temperature više od 20 stupnjeva, bit će ugodno. Zapravo, bilo bi ugodno kad ne bi bilo vjetra.

No, kao kod svake prave južine, jačat će sjeverozapadni vjetar koji će sredinom dana i u rano poslijepodne u mnogim područjima imati jake, pa i vrlo jake, udare. Najtopliji dan, ali ujedno i najvjetrovitiji, bit će srijeda. Dotad će se u većem dijelu unutrašnjosti zadržati suho, a slaba kiše može povremeno padati u oblačnijem Gorskom kotaru.

U četvrtak jače naoblačenje i sve češća kiša koja će u petak biti i vrlo obilna. U drugom dijelu četvrtka i petak prijepodne u središnjoj Hrvatskoj i u Zagori očekuje se 20 do 30 litara kiše po četvornom metru, u Gorskome kotaru i Lici lokalno i do 50 mm. Osim što će biti najkišovitiji, petak će biti i najhladniji dan u tjednu. Temperatura će se spustiti na 10 do 14 °C, a slijedit će ponovno i hladnija jutra. Mraz je ponovno moguć, ali neće biti toliko rasprostranjen kao prošloga tjedna. U subotu prestanak kiše i razvedravanje, taman na vrijeme da prvomajske roštilje zakurimo uz sunčano i ugodno vrijeme.

Pred nama je tjedan u kojem nas ponovno čeka izraženija promjena vremena. Međutim, imamo i jednu veliku promjenu u našem TV programu. Uvodi se nova emisija s vremenskom prognozom, još jedno RTL Vrijeme. Nikola i ja bit ćemo s vama svakoga dana u 18:26, prije RTL-a danas. Stara prognoza ostaje pa se vidimo i u 19:12, prije novog istraživačkog news magazina Potraga.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari