PREDSJEDNICA U GORSKOM KOTARU: „Treba poduzeti hitne mjere za očuvanje šuma“

„Pozdravljam odluku ministra Tolušića da izda naredbu, koja je pretpostavka da Hrvatske šume mogu sanirati zaražena područja neovisno o tome jesu li šume državne ili privatne”, rekla je Grabar-Kitarović

Nakon jučerašnjeg otvorenja privremenog Ureda Predsjednice Republike Hrvatske u zgradi Primorsko-goranske županije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je posjetila Gorski kotar. Posjeti su prisustvovali i zamjenici župana Marko Boras Mandić i Petar Mamula.

U izjavi za medije prilikom posjete Gerovu, predsjednica je izjavila da je u susretu s djecom Čabra saznala da svi iz malih sredina žele otići u gradove te da država treba donijeti hitne mjere za stvaranje pretpostavki za bolji život u Gorskom kotaru i ostalim malim sredinama, prenose mrežne stranice PGŽ.

“Za život treba učiniti puno na poboljšanju infrastrukture i na preduvjetima za bolje obrazovanje, kulturu i prometnu infrastrukturu da bi život ovdje bio kvalitetniji te da se ljudi mogu zadržati obrađivati zemlju, raditi u OPG-ovima ili jednostavno provoditi više vremena ovdje”, kazala je Grabar-Kitarović.

kolinda-gorski2

Nakon susreta s predstavnicima Hrvatskih šuma, kojemu je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predsjednica je rekla da treba poduzeti hitne mjere za očuvanje šuma napadnutih potkornjakom.

“Čekanje bi samo uzrokovalo veće štete i zato pozdravljam što je ministar Tolušić izdao naredbu, koja je pretpostavka da Hrvatske šume mogu sprečavati zaražena područja neovisno o tome jesu li one državne ili privatne”, rekla je.

kolinda-gorski3

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pojasnio je da borba protiv potkornjaka traje već dvije godine, ali da ne daje potrebne rezultate jer zaraza ostaje u privatnim šumama, pogotovo kada im se ne zna vlasnik.

Ministar očekuje da će njegova naredba o borbi s potkornjakom ovog tjedna stupiti na snagu. Time će se djelatnicima Hrvatskih šuma i ostalim institucijama omogućiti da u borbi s potkornjakom djeluju na cjelokupnom zaraženom prostoru.

Predsjednica je zatim otišla u Lokve i Fužine, gdje je obišla pogone za proizvodnju prozora i vrata, a kasnije poslijepodne se sastala s građanima Mrkoplja te djecom i mladima Delnica u OŠ Ivan Goran Kovačić.

kolinda-gorski1

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari