ŠKOLA U PANDEMIJI

Predstavnica učitelja tvrdi: ”Jako puno je problema oko maski u školama”

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska će ipak malo popustiti mjere u školama uoči početka nastave, a Slovenija ih pooštrava.

Tako bi kod susjeda učitelji koji odbiju testiranje na koronavirus mogli dobiti otkaz. Isto vrijedi i ako odbiju nositi maske, dok se učenicima koji ju nemaju ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali ravnatelj o tome obavještava roditelje i slučaj mora prijaviti inspekciji. Također, morat će se testirati roditelji ako planiraju dulje boraviti u školi, primjerice za roditeljske sastanke.

Više u videoprilogu:

“Sretni smo što nam je Ministarstvo pomoglo oko pravnih osnova. Osobno ne očekujem nikakve probleme”, kaže ravnateljica Srednje škole Izola Adelija Perne.

“Smatram da bi bilo bolje da je Ministarstvo prije svega izdalo upozorenje za one koji se ne žele testirati, a ako to ponovno odbiju u roku od godinu dana, tada bi im se mogao raskinuti ugovor o radu”, kaže odvjetnica Nataša Pirc Musar.

Slovensku rigoroznu praksu Hrvatska neće slijediti, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, a mjere koje je predstavio u RTL-u Danas komentirala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

“Puno je problema oko maski u školama”

Tuškan je kazala kako oni s Ministarstvom imaju komunikaciju u D modelu, odnosno putem medija.

“Ipak nam je drago da su uzeli u obzir puno onoga što smo mi izrekli, osobito vezano uz miješanje učenika što se tiče izborne nastave, dopunske, dodatne nastave, izbornih, dodatnih predmeta, produženog boravka, također i održavanja treninga te prelazaka u učionice na primjer fizike i kemije. Tako da je taj dio bolji. No ima i dijelova koji su zaista proturječni” , kazala je.

Kazala je kako nije ponovno napisano ništa o umjetničkim školama, kako je prešturo objašnjeno za učenike s poteškoćama te o izletima i ekskurzijama.

“Jako je puno problema vezano uz maske, primjerice mi imamo takvu situaciju da s maskama je situacija ista kao i prije, da lokalni stožer na prijedlog ustanove uz suglasnost osnivača može ili vratiti ili ukinuti maske, no ono što je problem, one za sada tu i dalje jesu, no zbog razloga koji su danas naveli, a razlog je taj da učenik koji se zarazi, oni koji su u njegovoj najbližoj blizini neće trebati u samoizolaciju. Dok zapravo u isto vrijeme maske i razlog nošenja i nenošenja maske mislimo da ponovno treba razmotriti medicinska struka i psiholozi jer smatramo da su zapravo mjere doista proturječne i da nisu dobro razmotrene i što se tiče nošenja maski”, kazala je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari