SIROMAŠNI SMO, ALI NE KAO PRIJE

Video | Pregled Hrvatske u 2022.: Treća smo nogometna sila, dočekali smo Pelješki most, ulazak u Schengen…

Dobili smo Pelješki most, koji su nam obećavali svi premijeri koje smo dosad imali. Možda smo na Eurostatovim tablicama uvijek među zadnjima, ali zato imamo treću najbolju nogometnu reprezentaciju na svijetu, a evo za koji dan imat ćemo i euro.

Izgubili smo zato 400 000 stanovnika, Slavonija čak petinu populacije, izgubili smo i omiljenog ministra Zdravka Marića.

Plaće su nam se povećale, ali kao da nisu: jer, pojela ih je inflacija, a zamrznute cijene svinjskog vrata s kostima i svinjske lopatice bez kostiju nisu nas spasile. U goste su nam stigli Nany Pelosi i jedan sovjetski dron, ali rijetko je što izazvalo tako vulkanski snažne osjećaje kao plave zagrebačke vrećice i Joško Gvardiol

Treći smo u svijetu. Ali nije bronca jedina hrvatska medalja. Srebro nam ide u sektor marihuane, Zagreb je drugi po pušenju trave u Europi, i to preko tjedna, a zlato ove godine ide turizmu. Rekordna je to bila godina, do kolovoza posjetilo nas je 15 milijuna ljudi. Po tome smo prvi, po svemu ostalome zadnji.

Siromašni smo, ali ne kao prije

Hrvatska više nije druga najsiromašnija država Europske Unije. Popravili smo se.

Da. Po individualnoj potrošnji sada smo ispred Bugara, Slovaka i Mađara. A to znači da smo na 72% kupovne moći u odnosu na prosjek Europe.

“Računam na sina. Ne bi me valjda držao da budem gladna ali u ovoj situaciji da, bila bi gladna”, govori umirovljenica iz Zagreba Jela Glušac.

65% umirovljenika živi u siromaštvu. Vlada im je uskočila s jednokratnim energetskim dodatkom – ali što vrijedi, kada nam plaće i mirovine poput Packmana jede inflacija. Nije nam pomoglo ni što je premijer herojski zamrznuo cijene svinjskog buta, goriva i ulja. Jer sve drugo otišlo je gore.

“Ne možemo mi ostati na istim cijenama ako nam je gorivo otišlo. Ja od Zadra do Zagreba moram doći, i što da držim po istim cijenama proizvode – nema svrhe”, kazala je prodavačica na zagrebačkoj tržnici Ana Brkić.

Sve nas manje ima tu

Petar Grašo kao da je znao te 2003. Sve nas manje ima tu – toliko manje da smo u 10 godina ostali bez 400 tisuća stanovnika. Neka mjesta sada svoje stanovnike mogu prebrojiti na prste jedne ruke. Ali i dalje ne znamo gdje je nestalo 600 tisuća katolika.

Hrvatskoj je zbogom reklo najviše Slavonaca, a zbogom nam je rekao i “nezamjenjivi” kako su ga zvali, omiljeni ministar financija.

Spustio je PDV, podigao plaće, ispunio što je trebao da dođemo do eura, i ostavio nas u najgorem trenutku – u vrijeme inflacije i recesije koja kuca na vrata.

“U ovom trenutku više se ne vidim u politici. Odlučio sam ići nekim drugim vodama”, govorio je bivši ministar Zdravko Marić.

Otišao je Marić, otišli su nam stanovnici ali zato su nam stigli Nepalci. Njih 6 tisuća. Došli su brati jabuke, blitvu, raditi u pogonima, skladištu i na gradilištima.

Dogodio se i jedan povijesni trenutak u 2022. Plenkovićeva vlada postavila je rekord. Nikada dosad nije se dogodilo da su čak četiri ministra iz jedne vlade optužena za kriminalne radnje. U aferi “po babi i stričevima” – muljali su Horvat, Aladrović, Tolušić i Milošević.

Znate kako one reklame kažu – ali to nije sve

Saznali smo da je Dane Škugor najbogatiji umirovljenik u Hrvatskoj. Sada svi znaju gdje su Škugori pored Šibenika, tamo se dogodila epska pljačka INA-e. Dobro, možda ne baš tamo. Ali Daninog sina, Damira Škugora sumnjiči se da je oštetio INA-u za milijardu kuna.

Bizarnostima u našoj državi nema kraja. Jedan karlovački HDZ-ovac krađu je doveo na novu razinu. Kvalitetno je provodio vrijeme sa sinom dok su zajedno krali – željezo na jednom gradilištu.

Kako je Milanović postao zvijezda ruskih medija? To bi mogao biti naslov drugog dijela godine. Milanović je u nekoliko navrata završio kao vijest u ruskim prorežimskim medijima, jer se protivi obuci ukrajinskih vojnika.

Evo ga. Napokon je tu. . Most svih mostova kojeg smo tako dugo čekali.

“Ovo su trenuci koji se stvarno događaju jednom u životu”, govorio je Plenković.

Nakon što smo spojili Hrvatsku, za tri dana postajemo punopravni članovi Europe. Zbogom ćemo reći kuni, dobrodošao nam euro. A ne treba zaboraviti da će se u nedjelju hrvatski policajci posljednji put pozdraviti sa svojim slovenskim kolegama, nema više čekanja u koloni – ulazimo u Schengen.

“To će nam dugoročno promijeniti život na bolje. A ako ništa drugo to nas je odvojilo od onog Balkana iz ’91. Ja mislim da je događaj godine ova medalja, jednostavno je digla i ujedinila Hrvatsku kao prije četiri godine, kao ’98, i trebala nam je ta pozitiva”, govori komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

“2022. godina za Hrvatsku je trebala biti zlatna godina, mogla je biti brončana ali nažalost nije niti to. 2002 obilježilo nam je nekoliko stvari. Osnovna stvar koja nam je obilježila godinu je vrlo niska razina političke komunikacije, koja je dodatno urušila povjerenje građana u politički sustav. Glavni i odgovorni su oni koji vode RH”, kazao je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

Ništa Zagrepčane ove godine nije uznemirilo kao plave vrećice, razdvajanje otpada, gdje će se što odlagati, tko će cinkati susjeda. Sve je to bilo važnije – od toga da Zagreb napokon prestane biti kantograd.

A kada smo već kod važnih stvari…

Prometni kaos su nam u Zagrebu ove godine uzrokovali Nancy Pelosi, sisačku džamiju došao je otvoriti i Erdogan, a u goste nam je stigao i jedan dron. I dalje ne znamo tko ga je poslao na studentski dom, čiji je i tko je bio cilj.

Vjenčali su se Petar Grašo i Hana Huljić. Tom prilikom – medijima su o njihovoj ljubavi svjedočili svi – od tete u vrtiću do babice u rodilištu.

A dobili smo i zvijezdu 2022. Joška Gvardiola. Njemu djevojke ostavljaju brojeve mobitela, svaki korak mu se prati, a upravo je postao najskuplji stoper u povijesti hrvatskog nogometa. Premalo je jedan prilog da bismo pobrojali sve što nam se dogodilo. Ali, mi se pitamo, što se trebalo dogoditi – a nije.

“Reforma zdravstva odavno je zakazala. Izdržali smo covid i nakon toga je trebalo krenuti u nužne promjene. Dugujemo za lijekove, nemamo za lijekove…ne daj bože da nam se nešto gore od covida dogodi”, dodaje Macan.

“Sramotno je da dvije godine nakon potresa nije ništa obnovljeno…sramotno je to za ovu državu. Mladi su optimistični za svoju budućnost, izrazito pesimistični za budućnost Hrvatske…to govori da oni u sustavu trebaju mijenjati nešto”, dodao je Jokić.

A što slušamo? Ni Grašu, ni trapere i repere. Najprodavaniji albumi u ovoj godini su – Jelena Rozga i Bruce Springsteen, izvještava Darinka Trgo za danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari