AURORA BOREALIS

Čudesni prizori! Neobična pojava na hrvatskom nebu: ‘Zadnji put je viđena prije 20 godina’

Foto: Danas.hr.

Iako je aurora, odnosno fenomen nalik na polarnu svjetlost, bila očekivana da se vidi nekoliko lokacija iz Engleske, sjeverne Njemačke i Nizozemske, ona se pojavila i na našem nebu. ‘Nadali smo se da će biti takvih situacija jer Sunce se bliži maksimumu pa je puno tih jakih erupcija’, poručio je Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj

Stanovnici Zagorja, Međimurja i Podravine te nekoliko drugih okolnih regija danas su oko 18:30 mogli vidjeti neobičan prizor na nebu, polarnu svjetlost. Polarna svjetlost je svjetlosna pojava u visokim slojevima atmosfere, a najčešće je vidljiva u polarnim krajevima.

Iako je aurora, odnosno fenomen nalik na polarnu svjetlost, bila očekivana da se vidi nekoliko lokacija iz Engleske, sjeverne Njemačke i Nizozemske, ona se pojavila i na našem nebu.

Aurora Borealis uočena je također iz Istre, javlja Istramet.

Vrsar, foto: Alen Mikac za Istramet

Mnoge je ovaj prizor iznenadio i šokirao, a Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj rekao je za 24 sata da se svjetlo ovakvog intenziteta moglo zadnji put vidjeti 2003. godine.

“Rijetko se vidi, no dogodio se nekakav koronalni izbačaj prije dva dana i toliko treba materijalu da dođe do zemlje. Danas popodne bila je i najava da će se potencijalno vidjeti, pa smo se mi zaletjeli na Sljeme. Jedan dio bio je jako sjajan, vrlo vrlo crven. Koliko znam, prije otprilike mjesec dana bila je isto toliko jaka svjetlost snimljena iz Slovenije. Nadali smo se da će biti takvih situacija jer Sunce se bliži maksimumu pa je puno tih jakih erupcija”, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari