HRVATSKE RESTRIKCIJE RUSIJI

Premijer Plenković: ‘Zabranit ćemo letove ruskim aviokompanijama. Radimo na slanju oružja u Ukrajinu’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer je kazao da će sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održava konferenciju za medije nakon radnog sastanka s članovima Vlade i nadležnim službama oko prihvata ukrajinskih izbjeglica, restrikcija prema Rusiji i situacije s opskrbom energenata.

“S obzirom da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da je ničim izazvano nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijeta. Pripremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku,a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij”, kazao je premijer.

Kazao je i da je u tijeku osnivanje međuresorne skupine za prihvat izbjeglica te da će vlada sutra ažurirati jednu odluku koja se, kako je kazao premijer,  odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

“U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom, li želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizni tim cijelo vrijeme bdio nad time”, kazao je.

“Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Danas popodne će biti rasprava na tu temu i nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke na razini EU. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu”, kazao je premijer.

“Donijet ćemo odluku o stalnoj skupini za primjenu i praćenje restriktivnih mjera koja će se s obzirom situaciju i ratu u Ukrajini baviti time na dnevnoj razini”, kazao je.

“U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT, međunarodnog sustava platnog prometa i plaćanja. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU”, kazao je Plenković.

“Sutrašnja sjednica Vlade ima direktno karakter koji je vezan uz napore koje radimo kao Hrvatska i onoga što radi EU da bi se pomoglo Ukrajini”, kazao je premijer.

Govoreći o hrvatskom stavu o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU, premijer je kazao da je Hrvatska s Ukrajinom potpisala bilaterlanu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajini.

“Naša politika prema Ukrajini je uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa i poštivanja njene cijelovitosti. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perpketivu”, kazao je.

Premijeru je postavljeno pitanje hoće li Hrvatska slati oružje u Ukrajinu, a on je kazao da Hrvatska radi na tom segmentu. Plenković je kazao kako je Ministarstvo obrane donijelo prijedlog o kojem će se raspraviti danas, a obavijestit će i predsjednika Milanovića. Javnost će o tome što će slati i u kojoj količini obavijestiti u ponedjeljak.

Ponovno govoreći o zabrani letova za ruske aviokompanije, premijer je kazao da će te odluke stupiti na snagu sutra, a da će provedbene odluke donijeti na sjednice Vlade.

Komentirajući Putinovu izjavu o nuklearnom oružju, premijer je kazao da je eskalacija agresije na Ukrajinu neprihvatljiva.

“Vidimo hladnu agresiju na ukrajinski teritorij, pratimo informacije na razini minuta i konzultirat ćemo se s partnerima. Sve što ide u smjeru daljnje eskalacije nije dobro”, kazao je.

Komentirao je i hrvatske dragovoljce koji su se otišli boriti u Ukrajinu.

“Nemamo o tome detaljnih informacija. Pratimo ih iz medija i koje dođu od institucija, ali svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinaca i idu tamo na osobnu odgovornost”, kazao je.

Premijer je govorio i o opsrkbi plinom te postoji li volja u EU da se jasno kaže da ne žele kupovati ruski plin.

“Ja mislim da tu prije svega moramo osvijestiti postignuća naše Vlade. Četrdeset godina je u Hrvatskoj trajala rasprava treba li nam LNG terminal za ukapljeni plin. Zamislimo ovakvu situaciju danas, a da Hrvatska niej napravila te iskorake i da nema LNG terminal, bili bismo u potpunosti ovisni o jednome”, kazao je.

“Ovaj tektonski poremećaj pamtit ćemo desetljećima”, kazao je Plenković

Kazao je i da Hrvatska neće povlačiti diplomate iz Kijeva.

Premijer je komentirao održavanje Sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost te kazao da se čeka odgovor predsjednika s kojim se čuo u četvrtak i petak.

“Poslao sam mu pismeni dopis da sazovemo sjednicu Vijeća, za sada još nije odgovorio. Što se mene tiče, sutra ujutro ne možemo zbog sjednice Vlade. Naći ćemo se kada bude pravna pretpostavka za to, dakle kad skupa pošaljemo dopis ostalim članovima”, kazao je premijer, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari