STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE

PREMINULO SEDMERO LJUDI! U Hrvatskoj 261 novi slučaj zaraze. U bolnicama 313 oboljelih, njih 24 na respiratoru

Foto: Testiranje u Rijeci (Mateo Levak/Riportal)

Danas Hrvatska bilježi 261 novih slučaj zaraze koronavirusom sa sedam preminulih; čak je 24 osobe na respiratoru, a zaraza se proširila u nekoliko zagrebačkih škola i među djelatnicima KBC-a Sestre milosrdnice

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Nacionalni stožer civilne zaštite: U Hrvatskoj danas 261 novih slučajeva zaraze

10:07 – U posljednja 24 sata zabilježen je 261 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.429, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 313 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Sedam je osoba preminulo. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13368 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 218 preminulo, a 10721 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8955 osoba. Do danas je ukupno testirano 216 495 osoba, od toga 5690 u posljednja 24 sata.

Koprivničko-križevačka županija bez novih slučajeva

9:57 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 42 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 188 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 132 osobe.

Stožer poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te nose zaštitne maske sukladno

Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice i Odluci o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije kako bi se smanjilo širenje zaraze korona virusa te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

49 novih slučajeva zaraze u Zagrebu

9:50 – U Zagrebu je u protekla 24 sata potvrđeno novih 49 slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivno oboljelih 544, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Među novooboljelima, njih 13 za sada ima negativnu epidemiološku anamnezu, 24 osobe su kontakti od prije pozitivnih osoba, a kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku.

“Tri su osobe došle iz BiH i jedna iz Francuske. Tri su novooboljele osobe iz azila, pa ih je sada ukupno četiri, a jedna je bila sudionik automobilističkog događanja (Zagreb-Novalja/Split)”, navode u priopćenju.

Jučer je testirano 780 osoba, a zbog novih oboljenja, izrečena je mjera samoizolacije za 186 osoba.

Iz Stožera napominju da su svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na Zagreba negativni na SARS-CoV-2. Također, nije bilo pozitivnih nalaza učenika i nastavnika pa tako niti novih samoizolacija po razredu.

Trenutno su u Zagrebu djeca četiri razreda u samoizolaciji, u tri osnovne i u jednoj srednjoj školi.

U Ličko-senjskoj županiji 1 novi slučaj

9:48 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Oboljela osoba je s područja općine Perušić i bliski je kontakt ranije oboljele osobe. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno je oboljelo 107 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 47 aktivnih slučaja, 59 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 23 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 151 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Indiji drugi dan za redom

9:24 – Indija je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom dva dana za redom te je u subotu potvrđeno 97.570 novih slučajeva zaraze, pokazuju podaci saveznog ministarstva zdravstva.

Indija je s 4.65 milijuna potvrđenih slučajeva, u apsolutnim brojevima, druga najgore pogođena zemlja, pri čemu je koronavirus potvrđen kod više ljudi samo u SAD-u, gdje je od početka pandemije potvrđeno više od 6.4 milijuna slučajeva.

Pandemija se širi brže u Indiji nego igdje drugdje na svijetu.

Istarska županija bilježi 2 nova slučaja; zaražen državljanin Maroka

9:23 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 442 uzoraka briseva (275 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su potvrđene 2
novozaražene osobe.

U jednom slučaju radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Jedan strani državljanin (Maroko), član sportske ekipe smještene u Poreču testiran je i potvrđen kao COVID-19 pozitivan.

Tijekom jučerašnjeg dana testirani su svi ostali članovi sportske ekipe i negativni su. Izliječeno je 6 osoba.

Trenutno je 53 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 397 osoba.

3 nova slučaja zaraze u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:20 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Privlake, 1 iz Mirkovaca, te 1 strani državljanin koji trenutno boravi u Gunji). Preminulih osoba nema.

U protekla 24 sata testirano je 107 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9440.

Broj 113 opet u funkciji

9:16 – Iz Ministarstva unutarnjih poslova javili su da je broj 113 opet dostupan. Na navedenom broju naši građani mogu svakog dana od 8 do 21 sat dobiti korisne informacije vezane uz novi koronavirus.

U Požeško-slavonskoj 14 novooboljelih

9:13 –  U Požeško-slavonskoj županiji potvrđeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8 pozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

9:06 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata analizirano je ukupno 226 uzoraka, a od toga je s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo osam (Grad Osijek 3, Đakovo 2, a Grad Valpovo te općine Čepin i Semeljci po 1).

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalaze se 22 osobe oboljele od covida-19, od kojih je jedna na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 23 kontakta novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 381 osoba.

Policija je obavila 21 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje te mjere.

Sisačko-moslavačka županija bez novih slučajeva

9:00 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

U Australiji opet anti-korona prosvjedi, uhićeno troje ljudi

8:20 – Policija je privela najmanje tri osobe, a drugima je rečeno da nastave dalje tijekom mirnog prosvjeda protiv lockdowna u Melbourneu.

Fotograf AAP-a svjedočio je trojici ljudi, neke u lisicama, kako ih je policija odvela, dok su policajci uputili druge da krenu dalje.

Prosvjednici koji su šetali rijekom Yarra zaustavili su se i pokazali natpise, uključujući “Samo izvršavam svoja ljudska prava”.

Istraživanje pokazalo: Djeca bez i s blagim simptomima mogu prenositi Covid

8:00 – Djeca s blagim simptomima ili bez njih mogu prenositi Covid-19, prema podacima o traženju kontakata iz tri ustanove za njegu djece iz Utaha objavljenim u petak.

U ustanovama se navodi da je 12 djece dobilo Covid-19 u dječjoj ustanovi i prenijelo ga najmanje 12 osoba izvan ustanove, uključujući članove kućanstva. Podaci pokazuju da djeca mogu prenijeti virus iz ustanove za njegu djece u svoje domove, pišu istraživači u izvješću koje su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su analizirali podatke o traženju kontakata od 184 osobe povezane s tri ustanove za brigu o djeci u okrugu Salt Lake od travnja do srpnja. Pronašli su najmanje dvoje djece koja nisu imala simptome, ne samo da su uhvatila virus, već su ga prenijela drugim ljudima, uključujući jednu majku koja je bila hospitalizirana. Jedno 8-mjesečno dijete proširilo je virus obojici roditelja.

Istraživači kažu da su dva izbijanja bolesti započela s osobljem koje je imalo kontakte u domaćinstvu s virusom. Sveukupno, djeca su činila 13 od 31 potvrđenog slučaja Covid-19 povezanog s ustanovom, a sva su djeca imala blage simptome ili nikakve simptome.

Istraživači kažu da traženje kontakata i pravovremeno testiranje Covid-19 za one koji su u vrtićima, uključujući asimptomatske ljude, mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa. Preporučuju upotrebu maski za lice, posebno za osoblje koje radi u dječjim centrima s djecom mlađom od dvije godine, koja su možda premlada za nošenje maski.

Kanada ima 0 smrtnih slučajeva od Covida prvi put od ožujka

7:30 – Kanada je izvijestila o nula smrtnih slučajeva od Covid-19 u protekla 24 sata prvi put od 15. ožujka, prema podacima javne zdravstvene službe objavljenim u petak kasno.

Međutim, zemlja je izvijestila o 702 nova slučaja, jer većina pokrajina ublažava ograničenja zaključavanja i dok se škole ponovno otvaraju za osobnu nastavu.

Vlasti su u visokoj pripravnosti kako bi izbjegle nove epidemije, a provincije, uključujući Britansku Kolumbiju, uvele su nove mjere za suzbijanje širenja virusa.

Fauci kaže da će se na normalizaciju života možda čekati i do kraja 2021.

7:15 – Dr. Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, u petak je rekao da se Amerika iz noćne more koronavirusa u normalan život neće vratiti do dugo u 2021. jer će biti potrebni mjeseci za cijepljenje većeg dijela stanovništva. Fauci, 79-godišnji imunolog, rekao je da i dalje očekuje da će cjepivo biti dostupno početkom 2021. godine.

“Ako govorite o normalnosti prije covida, to će biti dobrano u 2021., možda čak prema kraju 2021.”, rekao je televiziji MSNBC. “Dok mobilizirate distribuciju cjepiva i cijepite i zaštitite većinu stanovništva to neće biti prije kraja 2021. godine”. Također je izrazio zabrinutost zbog otvaranja zatvorenih dijelova restorana kada postane hladnije.

“Biti u zatvorenom prostoru apsolutno povećava rizik”, rekao je Fauci. “Zabrinjava me kada vidim da počinju aktivnosti u zatvorenim prostorima a to postaje sve neizbježnije kako ulazite u jesen i zimu”.

U srijedu je guverner države New York Andrew Cuomo dopustio njujorškim restoranima da od kraja rujna ponovno počnu služiti hranu u svojim zatvorenim prostorima. Po cijelom SAD-u polako se počinju otvarati restorani, teretane, kina, kazališta, frizerski i kozmetički saloni.

Izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdilo je da je među zaraženima dvostruko više onih koji su tijekom dva tjedna prije testiranja bili u restoranu nego u općoj populaciji. Fauci upozorava da ljudi trebaju posebno oprezni tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kako bi se zaštitili od virusa.

U SAD-u je u četvrtak zabilježeno 35200 novih slučajeva zaraze covidom-19, po podacima sveučilišta Johns Hopkins. Novi koronavirus zarazio je više  6 390 000 Amerikanaca i do sada je povezan s gotovo 192 000 smrtnih slučajeva u SAD-u.

“Dostižemo razinu od oko 40.000 slučajeva zaraze dnevno i oko 1000 smrtnih slučajeva”, napomenuo je Fauci.

Talijanske đake od ponedjeljka očekuje ‘novo normalno’

7:00 – Milijuni talijanskih učenika vraćaju se idući tjedan u školske klupe nakon šest mjeseci provedenih kod kuće, a ondje ih očekuje ‘novo normalno’ poput satova na otvorenom, soba za izolaciju zbog koronavirusa i čak moguća zabrana pjevanja.

Dok su se neki na sjeveru zemlje vratili u klupe ovaj tjedan, većina od osam milijuna talijanskih đaka u ponedjeljak će ponovno krenuti u školu koja je prekinuta početkom ožujka zbog pandemije koronavirusa.

Italija je bila jedna od prvih europskih zemalja koju je covid-19 teško pogodio, odnijevši do sada više od 35.000 ljudskih života, od ukupno više od 280.000 zaraženih. Premijer Giuseppe Conte obećao je da će siguran povratak u škole biti vladin cilj.

“Hvala vam, vi ste platili najveću cijenu u ovoj krizi”, rekao je obraćajući se školskoj djeci na konferenciji za novinare. “Zatvaranje škola i učenje na daljinu bili su veliko opterećenje”, dodao je. Talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina kazala je da je osigurano više od 5000 novih učionica.

Neke južne regije kao što su Apulija i Kalabrija, međutim, već su odgodile ponovni početak nastave do 24. rujna smatrajući da još ne ispunjavaju sve uvjete koje nalaže pandemija.

Soba za Covid

U rimskoj tehničkoj školi Luigi Einaudi zaposlenici su ovaj tjedan izvršili pripreme za siguran povratak svojih tisuću učenika.

“Potpuno smo drugačija škola nego kakva smo bili 6. ožujka”, rekla je ravnateljica Diana Guerani, podsjećajući na datum kada je regija Lacij zatvorila škole jer se virus brzo širio. “Situacija je posve nova, ali moramo se s time nositi”, rekla je u razgovoru za AFP, dok su radnici unosili nove školske klupe sa samo jednim mjestom koje će biti postavljene s obveznim razmakom od metra. “Želimo osigurati da tranzicija protekne što je lakše moguće”, dodala je.

Škola otvorena prije 58 godina i nazvana po drugom talijanskom predsjedniku i antifašističkom novinaru, nalazi se blizu bazilike sv. Petra u Vatikanu. Uz posebnu traku na podu koja pokazuje smjer kretanja, škola je postavila i puno punktova s dezinficijensima za ruke koje je osigurala talijanska vlada.

Kao i svi učenici stariji od šest godina, polaznici će morati nositi maske. Osigurano je gotovo 11 milijuna besplatnih maski za nastavnike i učenike svaki dan. Na ulazu u školu, posebna kamera provjeravat će temperaturu učenika i oglasiti alarm ako je povišena te ako učenik ne nosi masku.

“Učenici kojima se utvrdi povišena temperatura odmah će biti izolirani i odvedeni u posebnu prostoriju za covid u kojoj će se testirati na virus”, kazala je učiteljica Marina Di Foggia. Prostorija ima poseban izlaz kojim bolesni učenici mogu otići kući, kazala je. Program uveden u rujnu prošle godine koji omogućuje nastavu na otvorenom za lijepa vremena također će biti proširen, kazala je Guerani.

Zabrana pjevanja

Talijanski dužnosnici kazali su da se strategija povratka u školu temelji na trenutačnom smještanju u karantenu onih koji su bili u bliskom kontaktu s učenikom ili nastavnikom pozitivnim na covid-19. Nakon pozitivnog testa, učenici će se smjeti vratiti u školu tek kada na testiranju dva dana zaredom budu negativni.

Redovita komunikacija između obitelji i škola također je jako važna. Škole će strogo kontrolirati pohađaju li učenici nastavu i provjeravati kontakte u slučaju zaraze. Vladini znanstveni savjetnici za covid-19 preporučuju čak strože mjere, uključujući zabranu pjevanja.

Humanitarna organizacija Save the Children prošli je tjedan kazala da je 70 posto talijanskih roditelja zabrinuto zbog povratka djece u školu. U Milanu, koji je u proljeće bio posebice teško pogođen virusom, neki učenici već su se ovaj tjedan vratili u školske klupe.

Laura Bonnano (16) kazala je da je sretna što može ponovno vidjeti prijatelje nakon šest mjeseci provedenih kod kuće.

“Nošenje maske cijeli dan je malo naporno”, kazala je, ali i dodala: “Ali naviknete se nakon nekog vremena”.

Točno šest mjeseci od proglašenja pandemije; Covid odnio 900.000 života

Šest mjeseci otkad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, covid-19 i dalje hara i do sada je u svijetu odnio više od 900.000 ljudskih života.  Zaraženih je u petak, šest mjeseci od proglašenja epidemije 28.566.134, umrlih 917.395, a oporavljenih 20.482.593 prema podacima na stranici Worldometer.

Indija, Francuska i Češka zabilježile su u petak najveće dnevne poraste slučajeva koronavirusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9.843, a u Češkoj 1.382 osobe, prema podacima ministarstava zdravstva tih zemalja, prenose agencije.

Sjedinjene Države (191.802) i Brazil ( 129.522) su imali najveće brojeve smrtnih ishoda, prema proračunu agencije France presse od petka. Do danas je u svijetu zaraženo više od 28 milijuna osoba. Na trećem je mjestu Indija sa 77.506,  a Meksiko na četvrtom mjestu po broju žrtava i prema službenim podacima od petka sa 69.649, no strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Ranije u rujnu meksičko ministarstvo zdravstva je reklo da je bilo više od 12.000 “dodatnih” od sredine ožujka do 1. kolovoza, a taj broj dobiven je usporedbom s prosječnom stopom smrtnosti od 2015. do 2018. u Meksiku.

Zbog porasta broja zaraženih, brojne zemlje  postrožuju mjere ograničenja. U Birminghamu, drugom gradu Velike Britanije, odsada su zabranjeni obiteljski i susreti prijatelja. Britanska vlada je odlučila uvesti karantenu osobama koje stižu iz Portugala, Mađarske i francuskih prekomorskih teritorija.

Kao i drugdje u Europi, epidemija se širi i Švicarskom i pogađa posebice starije. Sedam korisnika domova za starije umrlo je prošlog tjedna u kantonu Fribourg, na zapadu zemlje. Armenija je u petak najavila da njezine kopnene granice ostaju zatvorene do siječnja 2021. godine.

Izrael je ponovo uveo djelomično ograničenje kretanja u nekim mjestima, a drugim valom pandemije je izrazito zahvaćena zajednica izraelskih Arapa. Na Kosovu oboljeli proživljavaju pakao u prepunim bolnicama u kojima sve nedostaje. S druge strane, venecijanska Mostra bi mogla zabilježiti pobjedu, posljednji film u konkurenciji je prikazan u petak i koronavirus nije zaustavio najveći filmski festival održan tijekom pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se u četvrtak na “nedostatak solidarnosti” i pozvala velesile da preuzmu “vodstvo” u suzbijanju pandemije covida-19. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji naglasio je da svijetu “treba solidarnost i svjetsko vodstvo, napose velesila. Samo tako ćemo moći pobijediti taj virus”

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program “ACT Accelerator” WHO-a kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres, a to je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari