VJEROVALI ILI NE

‘Prešišao’ je Tuđmana, Radića i Jelačića: Po ovoj je povijesnoj ličnosti nazvano najviše ulica u Hrvatskoj

Foto: Google Maps - Wikipedia

Zanimljivo je i dodati kako se Josip Broz Tito našao na 52. mjestu

Nedavno preminuli poznati hrvatski sociolog, kolumnist i publicist dr. Slaven Letica iza sebe je ostavio brojna djela, a jedno je od njih je i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” u kojem, među ostalim, izračunava koje su hrvatske “zvijezde” politike, umjetnosti, književnosti i znanosti “dobile” najviše ulica.

Knjiga je to napisana 2007. godine i od tada se, zasigurno, nešto promijenilo  – ali, statistika je više manje ista. Tako je Letica uvidio, i u svom djelu podnaslova “Kada bi ulice imale dar govora”, kako dr. Franjo Tuđman nije ni među prvih deset po popularnosti imena, bar što se ulica tiče u Hrvatskoj.

Najviše ulica nosi ime Matije Gupca (čak 362), a slijede ga Vladimir Nazor, Stjepan Radić, Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Ante Starčević, August Šenoa, Nikola Tesla, Tin Ujevac i Alojzije Stepinac.

Zanimljivo je i dodati kako se Josip Broz Tito našao na 52. mjestu sa svega 25 ulica. Tome treba oduzeti Trg maršala Tita kojem je u Zagrebu u međuvremenu promijenjen naziv u Trg Republike Hrvatske.

U TOP 50 najpopularnijih osoba za imena ulica, našla se – žalosno je konstatirati – samo jedna ženska ikona – Ivana Brlić Mažuranić. Na 51. mjestu je Marija Jurić Zagorka:

Na kraju ove liste, koja broji 160 mjesta, našli su se Dimitrije Demetar, Mila Gojsalić, Ivan Kozarac, Marko Mesić i Pino Budicin, donose RTL Vijesti.

P.H./RTL Vijesti

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari