UNIŠTENO DOSTOJANSTVO

PRIČA IZ HRVATSKE Završile su na cesti i sad preživljavaju s minimalcem: ‘Kako se osjećam? Pa jadno i bijedno’

Izvor: Dnevnik Nove TV/Screenshot

Ministar Darko Horvat tvrdi da postoji strateški partner, razgovaraju s tvrtkom Hemco iz Slavonskog Broda, ali samo dio ranica bi se vratio na posao

Bivše radnice tvornice tekstila Orljave su nakon 30 godina rada završile na cesti i vode bitku za otpremninu koja je za njih 170 u vrijednosti jednog prosječnog automobila hrvatske Vlade, javlja Dnevnik.hr. Devedesetih godina u njoj je bilo zaposleno 300 radnica i još njih 100 u pogonu u obližnjoj Velikoj.

”Kako se osjećam? Pa jadno i bijedno. Niškorisno. Baš jadno”, kaže Emilija Gazelj. ”Uništilo nam se dostojanstvo. Dosad smo vrijedile i privređivale, a sad smo, ne znam, nitko i ništa. Osobe koje nisu vrijedne, koje su beskorisne, čekaju milost od nekoga”, dodaje Emilija.

”Dok muž radi nekako imaš nekakvu egzistenciju. Ovo poljoprivrede malo što imaš. Ali ako ne bude išlo, ništa, put za Njemačku kao i svi drugi. Mirovine neću sigurno imati”, govori Mirjana Pavić a o odlasku razmišlja i Emilija, prenosi Net.hr.

”Ja mogu ili gledati da odem za svojim sinom koji je prije tri godine napustio Lijepu našu zajedno sa suprugom. Otići tamo, probati si nešto naći si, koju godinu odraditi. Ili se nadati da će proći ova korona kriza pa da se otvori sezona. Pa da odem odraditi koji mjesec, zaradim s nešto malo za preživljavanje”, kaže.

Nekad je to bio dobitak na lotu

U toj tvornici ove žene su se zaposlile po završetku tekstilne škole u Požegi. ”Nama je ponuđen ugovor da se poslije srednje zaposlimo u Orljavi, što je u to doba bio dobitak na lotu. Jer to je bilo pri sklopu kaznionice i plaće su bile abnormalno velike za našu Požeštinu”, govori Emilija.

U njoj su provele i ratne godine. Tjedno su proizvodile 2000 košulja za njemačkog partnera tvrtku Olymp. Osam sati provodile su za šivaćim strojem u tri smjene za minimalac.

Hoće li dobiti otpremnine?

Usprkos prosvjedu, radnice radna mjesta još nisu dobile, a na kocki su, tvrde, sada otpremnine. ”Svakom radniku isplatit će se sukladno kolektivnom ugovoru osam plaća. S tim da će od tih osam tri će isplatiti Agencija, a ostatak će se isplatiti iz stečajne mase”, kaže Milan Pećas, ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju.

Sve nekretnine Orljave su pod hipotekom. ”Radnici su na visokom mjestu prvenstva tako da stečajni upravitelj će najprije namiriti njih, a potom će namiriti ostale vjerovnike”, tvrdi Pećas.

Ministar Darko Horvat tvrdi da postoji strateški partner, razgovaraju s tvrtkom Hemco iz Slavonskog Broda. Međutim, ne razgovaraju o punoj funkcionalnosti u smislu zapošljavanja svih radnica koje su završile na Zavodu za zapošljavanje. Za početak vratit ć se na posao tek 70 radnica.

Dio radnica krenulo je u berbu grožđa. ”Iskreno, većinu vremena sam sama kod kuće. Djeca su mi velika, svatko radi svoj posao, živi svoj život. Ja sam većinu vremena sama. Fali mi to moje društvo, fali mi komunikacija sa ženama”, iskreno govori Jelica Vukosavljević, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari