
Širenje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj izaziva sve veće zabrinutosti, no uglavnom se o posljedicama govori u kontekstu gospodarskih gubitaka u svinjogojstvu. Udruga Prijatelji životinja u svom priopćenju ističe da se pritom zaboravlja najvažnije – radi se o životima tisuća svinja. Od početka godine ubijeno je više od 4.000 svinja, a u tijeku je usmrćivanje još 12.000 životinja, dok lovci uklanjaju divlje svinje u novim žarištima bolesti.
“Ne morate biti vegan da shvatite da je riječ o tragediji koja se ne može izraziti u novcu. Svakodnevno se ubija oko 3.000 svinja u klaonicama, a njihova patnja ostaje nevidljiva javnosti,” upozorava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u Udruzi.
Prijatelji životinja podsjećaju da svinje imaju svijest, svoj karakter i sposobnost osjetiti bol i strah. Znanstvena istraživanja pokazuju da su društvene i inteligentne, pamte, sanjaju, prepoznaju imena, uče trikove, uživaju u igrama i društvenim interakcijama te čak mogu igrati videoigre. U prirodi, ali i u uzgoju, svinje pokazuju izraženu socijalnu dinamiku, a pri velikoj prenapučenosti često umiru prema redoslijedu grupnog života.
“Život svinja u uzgoju uključuje prisilno razmnožavanje, odvajanje od majki, rezanje repova i zuba, kastracije bez anestetika, loše higijenske uvjete i ekstremnu prenapučenost. Uzgoj za hranu šteti i životinjama i ljudima, a meso je često prepuno hormona, antibiotika i bolesti. Prerađeno meso poput kobasica i slanine značajno povećava rizik od raka debelog crijeva, bolesti srca i dijabetesa tipa 2,” naglašavaju iz Udruge.
Prijatelji životinja ističu da dugoročno rješenje nije ubijanje svinja, već preusmjeravanje na uzgoj biljnih namirnica poput graha, leće i slanutka, koje osiguravaju sve potrebne nutrijente bez patnje životinja i ekološkog opterećenja. “Zašto čekati nove epidemije i masovna ubijanja kada već sada možemo birati održiv i etičan način prehrane?” poručuju iz Udruge, piše Index.







