PRIJETE IM KAZNE: Online lovci na pedofile štite našu djecu i rade ono što sustav ne može, ali…

Dozlogrdilo im je sjediti i čekati da sustav počne funkcionirati pa su se okupili najbolji hakeri koji se danonoćno bore protiv njih, ali ilegalnim putem

Online pedofilija sve je više u porastu, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. No, taj zastrašujući svijet u kojemu predatori vrbuju djecu iza sigurnosti svojih računala više neće postojati u tolikoj mjeri jer postoje anonimni spasitelji, piše 24sata.

Naime, postoji grupa osvetnika zvani “Operativni centar” (Task Force) koji ne love pedofile samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Dozlogrdilo im je sjediti i čekati da sustav počne funkcionirati pa su se okupili najbolji hakeri koji se danonoćno bore protiv njih, ali ilegalnim putem s obzirom na to da predatorima provaljuju u računala, Facebook profile te ažurno skupljaju podatke o njima kako bi ih mogli prijaviti policiji.

“Dugo vremena pratili smo pedofile koji su o svemu otvoreno raspravljali na Facebook grupama”, prepričava jedan online lovac za 24sata. Nadodao je da, iako je jedna grupa otkrivena javnosti, oni se nisu prepali.

“Čak su i bodrili jedni druge da im policija ionako ništa ne može te da nemaju razloga za brigu”, objašnjava.

Online lovci zasad ne otkrivaju koliko ih ima, ali su priznali kako rade podijeljeni u tri radne grupe. U prvoj je tim stručnjaka koji direktno provaljuje u servere i računala te uklanjaju pedofilski sadržaj s interneta te pokušavaju utvrditi identitet pedofila. Druga grupa radi na odvraćanju pozornosti kriminalaca te ih se mami, a treći radi na razvoju programa uz pomoć kojih napadaju računalne sustave.

Tako su, kako kaže, izradili alate za neprimjetno upadanje u mobitele sa sustavom Android.

Hakeri u svom radu tragaju i po stranicama tamne strane interneta, tzv, ‘deep web’, na kojem pedofili razmjenjuju monstruozne fotografije, videozapise i savjete, Da bi pronašli takav sadržaj, potrebno im je puno vremena i naravno, ne rezultira svaka potraga uspjehom, a novi pedofili stalno se pojavljuju.

“Dark web najviše koriste pedofili u SAD-u. Oni su dobro tehnički potkovani za razliku od hrvatskih koji gotovo sve obavljaju na Facebooku”, primjetio je jedan od hakera, čija je interventna grupa najzaslužnija što se s Facebooka uklanjaju brojne stranice i grupe koje su posjedovale inkriminirajući sadržaj.

“Kako ne možemo hakirati cijelu društvenu mrežu Facebook, morali smo pronaći administratora. Upali smo mu u računalo i zabranili mu svaki pristup. Ušli smo u njegov profil, maknuli druge administratore i izbrisali stranicu. To je bio jedini način.”

Tijekom 2017. pronašli su i stranicu s mnogo fotografija gole djece od kojih su neke bile snimljene u Hrvatskoj. Iako su policajci ove godine uhvatili nekoliko pedofila koji su djecu snimali na plažama, ove su snimili sami roditelji. Podijelili su ih na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, a pedofili su ih potom ukrali i koristili za svoja zlodjela.

“Zbog informacija koje smo poslali srpskom MUP-u, oni su bili strašno zahvalni i čak su oformili posebnu skupinu koja će samo raditi na tim zločinima. Hrvatski MUP još nije prstom maknuo”, razočarano je ustvrdio jedan online haker.

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Vijesti.hr

 

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views