'USLUGA MORA BITI DOSTUPNA'

Prijete li novi odlasci liječnika? Robovlasnički ugovori su prošlost, ali tu se nagomilalo svega. Evo što kažu glavni akteri

Ukinuti su tzv. robovlasnički ugovori koji su liječnike obvezali na vraćanje plaća poslodavcu ako ranije odu iz bolnice. Više u video prilogu.

Specijalizaciju iz radiologije Marin Smilović upisao je 2015. Trajala je pet godina i još pet godina nakon nje – mora raditi u toj bolnici.

“Sad sam na pola odrade svog duga. Da sam sad odustao i otišao u neku drugu ustanovu javnu, trebao bih platiti nekih 50 do 60 tisuća eura, sad je to primijenjeno na realne troškove od 7000 eura što smo se borili i izborili”, kazao je Marin Smilović, iz Inicijative mladih liječnika za RTL Danas.hr.

Ukinuti su tzv. robovlasnički ugovori koji su liječnike obvezali na vraćanje plaća poslodavcu ako ranije odu iz bolnice.

“Podsjetit ću da su liječnici po tim ugovorima trebali vraćati svoje bruto plaće – dakle liječnici bi trebali platiti to što su radili. Ne, ništa zaraditi, nego dodatno platiti poslodavcu ako odu iz jedne bolnice u javnom sustavu, u drugu”, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Odlasci i u najvećoj dječjoj bolnici

S odlascima se susreću ravnatelji bolnica – primjera ima i u najvećoj dječjoj bolnici nakon što su liječnicu čekali 5 godina.

“Ona je nakon devet mjeseci, dale nepunih godinu dana otišla s odštetom tada 27.000 kuna. Sada u toj situaciji naravno, ne znači ni 27.000 kuna, ni 270.000, ni 2 milijuna, jer nema nikoga da radi posao. Naravno u toj situaciji postavlja se pitanje tko je tu rob, a tko robovlasnik”, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ugovori kojima se vraća cijela bruto plaća ne postoje nigdje u EU osim u Hrvatskoj.

“Više od 1000 liječnika sada ima ugovore na bruto plaće, ove najgore moguće ugovore, a ovaj drugi dio sigurno još nekoliko tisuća – ima ugovore na maksimalan iznos na 250.000”, naglašava Luetić.

Iz Udruge pacijenata poručuju – usluga mora biti dostupna

“Može se dogoditi da određena bolnica ostane bez liječnika specijalista. Na neki način bi se morao uvesti red i pravila kako pacijenti ne bi ostali bez svojih prava, mora se osigurati načelo dostupnosti zaštite, a opet i da se liječnici ne osjećaju zarobljeno”, kaže Jasna Karačić Zanetti iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Do sada su za raskid morali plaćati i vrtoglave iznose od 100.000 eura.

“Javljali su mi se kolege svih ovih godina. Otišli su, neki su pod sudskim procesima još uvijek – neki su morali platiti – ima tog puno”, dodaje Smilović.

Hoće li ovo biti put za nove odlaske iz bolnica?

“Ovakva situacija potpuno liberalna otvara mogućnosti nesmetanog prelaska iz institucije u instituciju, kao i iz sektora u sektor. Treba osmisliti sustav ako ga već mijenjamo koji će biti funkcionalno zaokružen”, kaže Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Liječnici s bolnicama sada trebaju potpisati anekse ugovora, a nova Vlada ima zadatak – zadržati ih na radnim mjestima, piše liječnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari