PROVJERITE S BANKOM

Video | Pripazite da vam ne istekne rok! Jeste li već ugovorili dopušteno prekoračenje?

Za jednu banku rok za ugovaranje prekoračenja je 30. travnja, za sve ostale 30. lipnja. Neke banke su čak odlučile ostaviti uslugu prešutnog minusa

Posezanje za minusom na računu, nije rijetkost. Ali tko ne ode u banku u idućih nekoliko mjeseci, ostaje bez mogućnosti ostajanja u crvenom.

Još 2022. građani su se osvijestili da neke banke zarađuju na kamatama na prešutno prekoračenje čak 15 posto. Potpisan je memorandum s Vladom. Pa su banke ljetos poslale obavijest klijentima da prijeđu na dopušteno prekoračenje.

‘Dobit će još jednu obavijest’

Pisma su stigla na milijun, 747 tisuća i jednog klijenta, no njih 86 posto, u razdoblju od tri mjeseca koje je pratio HNB, nije napravilo ništa.

“Oni koji su zaboravili sigurno će dobiti još jednu obavijest najmanje trideset dana prije isteka tog roka od svoje banke, pa ako su zaboravili mogu to napraviti u tom trenutku. Ako zaista se ne misle prebaciti nego misle otplatiti, onda će im banka ponuditi otplatu tog prekoračenja u barem 12 rata”, kaže Tamara Perko, glavna direktorica Hrvatske udruge banaka, za RTL Danas.

Hrvati vole ići u minus

A da građani vole koristiti prekoračenje računa, pokazuju podaci. U prvih devet mjeseci prošle godine bili su 806 milijuna u minusu. Od toga su banke zaradile 26,6 milijuna na kamatama.

Za jednu banku rok za ugovaranje prekoračenja je 30. travnja, za sve ostale 30. lipnja. Neke banke su čak odlučile ostaviti uslugu prešutnog minusa, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari