POTVRDILI IZ VLADE

Priprema se zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom: Evo kako bi to na koncu moglo izgledati

Ilustracija (Zeljko Lukunić/Pixsell)

Analizirali su europske prakse te će se pronaći najbolje rješenje

Glasnogovornik Vlade Marko Milić potvrdio je za Večernji list da pripremaju zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih.

“Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja još se definira i Vlada će o tome razgovarati sa socijalnim partnerima. Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine u vezi s tom temom, a održavat ćemo i dijalog s poslodavcima”, naveo je Milić.

Analizirali su europske prakse te će se pronaći najbolje rješenje, a činjenica je da su neravnotežom između poslovnog i privatnog života osobito pogođeni radnici u maloprodaji u kojoj u nas radi oko 82.000 tisuće žena.

Rad nedjeljom, uz neke izuzetke, brane Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Luksemburg, izvan EU Norveška, a i u Švicarskoj trgovine ne rade nedjeljom. Ustavni sud je dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom jer razlozi za zabranu nisu bili dobro obrazloženi.

“Ustavni sud nije rekao da se ne može zabraniti rad nedjeljom uz izuzetke ili ograničiti ga, ali moraju biti navedeni opravdani razlozi za to. Zakonodavac mora pronaći ravnotežu između ograničavanja poduzetničkih sloboda i zaštite prava radnika. Stvar je modaliteta i argumentacije zbog koje se brani odnosno ograničava rad nedjeljom, što se svakako može obrazložiti zaštitom privatnog i obiteljskog života radnika i njihova zdravlja, a da se s druge strane poslodavcima omogući da rade određeni broj nedjelja godišnje”, kazao je ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

Inače, usklađivanje obiteljskih obveza i rada jedno je od prioritetnih društveno-političkih pitanja za EU.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari