SKRIVENI RADARI

Privatni presretači u akciji: Rade za policiju, teško ih je primjetiti, a vrebaju na svim cestama

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Presretači samo snimaju vozače i podaci se dostavljaju policiji koja piše kazne.

Otkako su 2017. godine uvedeni privatni presretači u Francuskoj postali su veliki hit. U odnosu na policijske službenike koji u presretačima dnevno provode malo više od sata, privatnici voze duže od pet sati. U akciji su 365 dana u godini na svim cestama, piše HAK revija.

Privatnici imaju Renault Megane, Volkswagen Passate, Škode Octavije…, i druge neoznačene automobile, koje je teško primijetiti, ako ih baš ne gledate okom sokola. Naime, ta vozila imaju radare skrivene ispod registracijskih oznaka, a jedna kamera je i u samom automobilu, iznad središnje konzole. U Francuskoj je u akciji više 385 privatnih presretača.

Presretači samo snimaju vozače i podaci se dostavljaju policiji koja piše kazne. Neke od tvrtki koje upravljaju presretačima su Securitas, Mobiom, OTI France, Geos…, a za vozače nisu potrebne specijalne kvalifikacije, osim vozačke dozvole. Svaka tvrtka pokriva određenu regiju, a privatni presretači registriraju i do 20 puta više kazni nego policijski.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari