OPASNE ČESTICE

Prljavi zrak nad Hrvatskom: Evo objašnjenja odakle toliko onečišćenje!

Nad Osijek, Zagreb ali i Rijeku u dijelu jučerašnjeg dana  spustila se svojevrsna sumaglica

Mnogi su se građani Zagreba i sjeverne Hrvatske zabrinuli u petak zbog mutnoga i onečišćenog zraka unatoč praktički obustavljenom prometu u cijeloj zemlji, a društvenim su se mrežama počele objavljivati razne teorije.

Na stranici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu objavljena je informacija da se radi o česticama PM10, odnosno česticama prašine ili dima koje nastaju izgaranjem krutih goriva. Međutim, to malo kome nešto znači, pa RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar pojašnjava o čemu se radi.

“Nakon razornog potresa u Zagrebu čiji su sjeverni dijelovi puni prašine i šute, uz brojna kućanstva kojima je zatvoren plin i ne mogu se grijati na uobičajen način, prva je pomisao da se možda radi o toj vrsti zagađenja. Međutim, razloge zapravo nalazimo u prilično neobičnoj sinoptičkoj situaciji”, pojašnjava naša kolegica.

“Naime, posljednjih nekoliko dana na vrijeme kod nas utječe ciklona u srednjem Sredozemlju koja na svojoj prednjoj strani usisava pijesak iz Afrike, zatim ga snažnim zapadnim vjetrom prenosi nad područje Turske odakle ga pak istočnjak i sjeveroistočnjak vraća k nama. U ovakvoj situaciji, istočni vjetrovi dodatno mogu donijeti i pijesak iz pustinja srednje Azije koji pak ovamo stiže na stražnjoj strani druge ciklone koja se pozicionirala nad istočnim Mediteranom.”

“Saharski pijesak u ovom dijelu Europe i nije osobito rijedak, gotovo svaka Sredozemna ciklona donijet će ga manje ili više u jugoistočni dio kontinenta, ali su ovakve situacije u kojima ga ima više u sjevernim dijelovima zemlje, nego na moru, prilično rijetke.”

“Prema svjedočenju stanovnika Osijeka, slikama koje smo primili iz Đakova i brojnih drugih gradova, pa i iz susjedne Srbije, vidljivo je da je slična situacija u cijeloj jugoistočnoj Europi. Prema podacima Agencije, najveća je koncentracija čestica PM10 izmjerena u Osijeku, što je ujedno i potvrda teze da je riječ o pijesku koji k nama stiže s istoka”, zaključuje Dunja Mazzocco Drvar.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari