OVO PUNO GOVORI O DRŽAVI

Procurile uznemirujuće fotografije: U KBC Sveti Duh mrtva tijela su poslagana na podu mrtvačnice

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Riječ je o najmanje sedam mrtvih tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice

Čitatelj Indexa poslao je snimku za koju tvrdi da je stara nešto više od 2 tjedna, a prikazuje posmrtne ostatke poredane na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Riječ je o najmanje sedam mrtvih tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka pokazuje i zatvorene hladnjake.

Iz ravnateljstva KBC-a Sveti Duh za Index kažu kako se, zbog nedovoljnog broja hladnjaka, tijela preminulih moraju privremeno smještati u prostoru mrtvačnice dok se ne oslobodi hladnjak.

Iz Ministarstva zdravstva poručili su da je to krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka te da su obavijestili ravnateljicu KB-a Sveti Duh da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i Gradom Zagrebom rješavati navedene probleme.

Screenshot video -Index.hr

Ista bolnica našla se na naslovnicama i prije dva mjeseca i to nakon smrti dva pacijenta na njenom hitnom prijemu, koji su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici.

Premalo hladnjaka

“Zgrada u kojoj se nalazi Zavod za patologiju i citologiju je izgrađena u lipnju 2018. godine. U mrtvačnici je 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika. To je za našu bolnicu nažalost već tada, u trenutku projektiranja, bilo premalo”, stoji u odgovoru KBC-a Sveti Duh.

U bolnici kažu da su pokrenuli postupak adaptacije i proširenja mrtvačnice te nabavu dodatnih 15 hladnjaka, a sredstva za to je osigurao Grad Zagreb.

“Prema našim saznanjima, u tijeku je postupak nabave glavnog projekta adaptacije i nabava hladnjaka. Predviđena adaptacija će proširiti prostor mrtvačnice za dodatnih 40-tak kvadratnih metara u kojoj će biti smješteno ukupno 27 hladnjaka za pohranu tijela pokojnika”, stoji u odgovoru uz dodatak da vjeruju da će proširena mrtvačnica s dodatnim kapacitetima hladnjaka biti “kvalitetno i dugoročno rješenje”.

“Slobodni smo napomenuti da je 17. ožujka 2023. na Zavodu za patologiju KB Sveti Duh izvršen inspekcijski pregled od strane Službe sanitarne inspekcije Državnog inspektorata te da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, kao ni prilikom inspekcijskog pregleda 4. travnja 2023. godine”, stoji na kraju odgovora.

Niz prijava na rad Odjela patologije

“Napominjemo, krajnje je neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh te ravnatelj ustanove, prema članku 85. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, žurno mora poduzeti sve mjere i aktivnosti ako dođe do spomenute izvanredne situacije s obzirom na to da je zakonski odgovoran za zakonitost, stručni rad i organizaciju rada u svojoj zdravstvenoj ustanovi”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

U Ministarstvu kažu da su uvidom u evidenciju došli do podatka da su do sada zaprimili predstavke na nehumane uvjete za rad u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh. U predstavkama se navodi da ne radi klima i ventilacija dvije godine, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je i trpio zdravstvene posljedice.

“Dodatno se iznosi činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživom smradu u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad”, napominju iz Ministarstva.

U Ministarstvu kažu kako se u prijavama navodi i nedostatak frižidera uslijed čega pokojnici leže po dva, tri dana na podu mrtvačnice, u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva.

“Ujedno je od strane djelatnika naveden izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanje navedenog posla što vide kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika te su nastavno na sve tvrdnje djelatnici zamolili ravnateljicu da riješi slučaj, međutim, tvrde da nema sluha za tu temu kao niti druge probleme u njenoj bolnici”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

“S obzirom na sve navedeno, Ministarstvo zdravstva je promptno obavijestilo ravnateljicu KB Sveti Duh da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, spomenute probleme rješavati te su predstavke također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata Republike Hrvatske”, rekli su nam kraju, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari