'DA SE VRATIM?' - 'NE, NE'

Procurio šokantan razgovor! Audiosnimka otkriva kako je došlo do stravične nesreće vlakova u Grčkoj

Screenshot (Guardian video)

Vlada je rekla da će neovisna istraga donijeti pravdu, a u zemlji je proglašena trodnevna nacionalna žalost

Nastavlja se potraga za preživjelima nakon što su se u utorak sudarili putnički i teretni vlak kod grčkog Soluna, koji su vozili jedan prema drugome istim kolosijekom.

Prilikom sudara vagoni su iskočili iz tračnica i zatim su se zapalili u najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u Grčkoj. Neki putnici su nogama udarali prozore kako bi pobjegli iz pakla, dok su drugi bili odbačeni 40 metara zbog udarca tijekom sudara.

Najmanje 42 osobe su poginule. Lokalne vlasti strahuju da bi broj mrtvih mogao biti veći, budući da 50-ak obitelji još nije pronašlo svoje voljene, piše ERTnews.

Od 72 hospitalizirana putnika, njih 15 je otpušteno, a 57 ih je i dalje u bolnicama, uključujući šestero na Odjelu intenzivne njege. Velika većina njih su osobe u dobi od 21 do 26 godina.

Izbili prosvjedi zbog nesreće

U Grčkoj su srijedu navečer izbili prosvjedi zbog željezničke nesreće. Prosvjednici su se sukobili s policijom ispred sjedišta Hellenic Traina u Ateni – tvrtke koja je odgovorna za održavanje grčkih željeznica. Prosvjedi su održani i u Solunu i gradu Larissi, blizu mjesta gdje se nesreća dogodila, javio je Sky News.

Vlada je rekla da će neovisna istraga donijeti pravdu, a u zemlji je proglašena trodnevna nacionalna žalost.

U javnost je procurila i šokantna audiosnimka razgovora šefa kolodvora i strojovođe neposredno prije sudara dvaju vlakova:

Vozač; Sluša li Larissa?
Šef postaje: Sluša. Kod broja 47 prolazite crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora Poros.
Vozač: Basile, odlazim li?
Šef postaje: Odlazite, odlazite.
Vozač: Gotovo, ugodnu večer.
Šef postaje: Sretno.
Zaposlenik željezničke stanice: Vasilij, da se vratim?
Načelnik postaje: Ne, ne ovako jer slijedi 1564.
Službenik na željezničkoj stanici: Gotovo, dobro, ostavit ću dijagonalno onako kako jest.

Uhićen šef postaje, kaže da je bio umoran

Lokalni načelnik željezničke postaje optužen je za ubojstvo iz nehaja, dok je grčki ministar prometa podnio ostavku.

Uhićen je 59-godišnji šef postaje zadužen za signalizaciju i optužen je za ubojstvo iz nehaja. U četvrtak će biti izveden pred istražitelje i priznao je da je pogriješio. Tijekom ispitivanja, navodno je rekao da je “možda krivo rukovao”. Napomenuo je da je “imao puno posla” te da je bio “umoran i preopterećen”. Prema njegovim tvrdnjama, došlo je do oštećenja PPC stupa u Palaeofarsalosu zbog čega je putnički vlak bio usmjeren do linije silaska kako bi se izbjegao strujni udar.

Vlak se vratio na uzlaznu liniju i ubrzo nakon Larisse, u točki 118 A, ponovno je vođen do silazne linije, gdje se nalazio drugi vlak, nakon čega je došlo do sudara.

Članovi sindikata željezničara vjeruju da sigurnosni sustavi nisu radili kako treba. Naveli su i kako godinama upozoravaju na probleme.

Nakon što je obišao mjesto nesreće, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da sve ukazuje na tragičnu ljudsku pogrešku. “Pravda će obaviti svoj posao”, rekao je u televizijskom obraćanju, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari