MODERNINO CJEPIVO NAJSKUPLJE

PROCURIO TAJNI PODATAK: Belgijska političarka zabunom objavila cjenik COVID cjepiva; Evo koliko koštaju…

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema onome što se vidi iz zabunom objavljenog tvita belgijske dužnosnice, cjepiva koje je ugovorila Europska komisija koštat će od 1,78 eura do 18 eura po dozi

Dok Europska komisija uporno odbija objaviti o cijenama cjepiva protiv Covida-19 koje naručuje u ime država članica, tvrdeći da je riječ o komercijalnim ugovorima, cjenik proglašen tajnom ipak je dospio do javnosti. I to slučajno.

Naime, kako piše dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa, belgijska državna tajnica za proračun Eva De Bleeker na Twitteru je zabunom objavila cjenik cjepiva. Ona je žurno izbrisala svoj tvit, ali ipak ne dovoljno brzo jer su novinari belgijskog listat Het Laatste Nieuws uspjeli napraviti screenshot u kojemu se vide cijene.

Najjeftinije ono oksfordsko, a najskuplje Modernino

Prema onome što se vidi iz zabunom objavljenog tvita belgijske dužnosnice, cjepiva koje je ugovorila Europska komisija koštat će od 1,78 eura do 18 eura po dozi. Nabava cjepiva proizvođača BioNTech/Pfizer ugovorena je po cijeni od 12 eura po dozi, a budući da će za cijepljenje biti potrebne dvije doze po osobi, to će koštati 24 eura.

Najjeftinije cjepivo je ono koje su razvili Sveučilište Oxford i kompanija AstraZeneca – samo 1,78 eura po dozi. Evo i cjenika pojedinačnih doza svih cjepiva čiju je nabavu ugovorila Europska komisija:

Oxford/AstraZeneca 1.78 eura;

Johnson & Johnson 8.50 eura;

Sanofi/GSK 7.56 eura;

BioNTech/Pfizer: 12 eura;

CureVac: 10 eura;

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari