IPAK ĆE SE SVE PRODATI

Video | Prodaja cvijeća za blagdan Svih svetih u punom je jeku. No, krizanteme ćemo plaćati puno više!

Berba i prodaja cvijeća u punom je jeku jer stiže blagdan Svih svetih, a i sjećanje na mrtve građane će ove godine skuplje stajati. Očekuje se skok od 20 do 30 posto, pa koliko ćemo plaćati cvijeće u teglama, a koliko najtraženije krizanteme kojih toliko nedostaje da ih se svake godine uveze u vrijednosti većoj od milijun eura

Kada pomislite na blagdan Svih Svetih, jedna od prvih, ako ne i prva asocijacija je – krizantema. U jednom OPG-u uzgojilo ih se gotovo 8000. Dobar dio već je ubran i prodan, piše RTL Danas.hr.

“Mi ju prodamo svu, evo sada u roku sat, dva mogla sam prodati još jedanput tu količinu koju imamo što je nemoguće u ovom uzgoju jer vam je potreban veći broj ljudi koji će to odraditi, a ne možete sami sebi garantirati dok sve to ne poberete”, kaže Suzana Klapšec-Macenić, vlasnica OPG-a.

Ima tu i ostalog cvijeća, no za njime ipak ne vlada takva potražnja. Ni cijena krizantema više nije problem.

Za blagdan Svih Svetih najviše se traže krizanteme. Proizvođači svake godine prodaju sve što imaju, a ove godine to će napraviti i po višoj cijeni. Ona je, s lanjska dva skočila na dva i pol eura.

U ovoj vrtlariji ista situacija. Prodaja ide od prvog dana. Uz one klasične, kupce privlače i specifične ping-pong krizanteme, kao i one koja se zovu po poznatom tenisaču Borisu Beckeru.

“Prodaja je jako dobro krenula. Ovaj tjedan očekujemo da će biti još i jača. Ubrali smo cirka 40 do 50 posto i koristimo ih najviše za vlastite aranžmane”, poručuje Dubravko Čuček, vlasnik vrtlarije.

Poskupljenja nisu zaobišla ni popularne lončanice multiflore. Lani su koštale između 4 i 7 eura, a ove godine cijena se kreće između 5 i 9 eura. No, zanimljivo, ovdje postoji problem s bojom. Iako cvijeće žarkih boja na prvu privuče pozornost, ono se ne kupuje.

“Što je i nama čudno. Crvene i ove su prekrasne, ali jednostavno navika je takva. Kupuje se bijelo i žuto i to je to, a ima prekrasnih boja, prekrasnih novih boja, iz nekog novog asortimana, ali tradicija je tradicija”, kaže Klapšec-Macenić.

Za cvjećare, ali i za krajnje kupce živog cvijeća za Sve svete uvijek postoji strah od mraza. No, ove godine to neće biti slučaj, a štetu već čini nešto drugo.

“Malo je ovo pretopla godina. Nije bilo hladnijih noći, hladnijih dana tako da neke ranije multiflore su već i ocvale. Naravno, one sad više ne idu u prodaju, ali ove što su trebale za ovaj tjedan biti u punom cvatu već polako dolaze do svog kraja”, dodaje Čuček.

No, srećom, multiflora, u različitim fazama cvatnje ima u izobilju, pa tako za one koji ih obično kupuju, i nema razloga za brigu, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari