PROGNOZA Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Oni zimogrozni mogu odahnuti…

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Temperature su napokon u okvirima prosjeka, u velikom dijelu zemlje i dosta ispod normale za početak prvog zimskog mjeseca

Prvi tjedan prosinca donio nam je očekivani preokret i željene zimske uvjete. Snijeg, doduše, nije još pao u cijeloj zemlji, ali od nekud moramo početi pa je i logično da to bude zahladnjenje.

Temperature su napokon u okvirima prosjeka, štoviše, u velikom dijelu zemlje i dosta ispod normale za početak prvog zimskog mjeseca. Slaže se to s očekivanjima većine, a pridružuju se i meteo sveci koji u ovo doba godine govore skoro isključivo o zahladnjenjima.

Ipak, u eri smo globalnog zagrijavanja i naši bi sveci također morali na obuku o klimatskim promjenama, s obzirom da su njihova predviđanja i ove godine prilično upitna. Dokazat će to već i ovaj vikend koji će demantirati Nikoline prognoze i donijeti sunčanije i malo toplije vrijeme.

VIKEND NA JADRANU

Na obali će za vikend biti dosta oblaka, a u mnogim će mjestima povremeno padati i slaba kiša. Neće je se skupiti mnogo, ali bi lokalno mogla biti prilično trajna.

Ako planirate aktivnosti na otvorenom, svakako pokušajte izbjeći subotu prijepodne, u ostatku vikenda je vjerojatnost za kišu ipak dosta manja.

Vjetar će biti slab, a tek prema kraju nedjelje ponovno će zapuhati jugo koje će do ponoći ojačati na umjerenu snagu. Prema svemu sudeći, i sveti Šimun morat će se pridružiti gore navedenim kolegama na doškolovanju. Jutarnje temperature od 7 do 12, a najviše dnevne od 12 do 16 °C, slično kao i tijekom proteklog tjedna.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Ok, možda ne baš toplije, ali svakako manje hladno. I u subotu će biti magle, no ona će se samo u manjem dijelu sjeverne Hrvatske zadržati cijeloga dana. U većini kopnenih krajeva će se razbiti i trebalo bi biti par sunčanih sati. S razvedravanjem će se i temperatura podignuti pa će dnevni maksimumi biti oko 10 Celzija.

Glavnu ulogu u razbijanju magle i tmurnih oblaka imat će jugozapadni vjetar koji će sutra još biti slab, a u nedjelju sredinom dana će već ojačati pa u Međimurju i Podravini te na većim nadmorskim visinama valja računati i na jake udare vjetra, lokalno i do 50 kilometara na sat. Jutarnje temperature oko nule, a dnevne između 8 i 12 pri čemu će u gorskim krajevima često biti toplije nego u nizinama. Stoga, ako ćete se u nedjelju penjati na gore ili planine, ne morate se brinuti o minusima, ali se svakako zaštitite od vjetra.

Još više detalja i informacija donosimo vam u našim prognozama, u RTL Vijestima u 16:30 i u RTL-u Danas u 18:30. Pratite nas i na društvenim mrežama, trudimo se biti tu i za vaša pitanja i komentare!

Dunja Mazocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari