PROGNOZA Pred nama je iznimno hladan i vjetrovit vikend!

Preko Hrvatske se premješta hladna fronta koja je u dijelove zemlje donijela malo kiše

Drugi vikend zaredom u cijeloj ćemo zemlji imati potpunu dominaciju sunca, međutim, osjetit ćemo veliku razliku između “ovog” i “onog” sunca. Zato neka vas ne prevare aplikacije na mobitelima, za 15-ak sati shvatit ćete o čemu pišemo…

Naime, danas se preko Hrvatske premješta jedna hladna fronta koja je u dijelove zemlje donijela malo kiše. No, znatno više ćemo njezin utjecaj osjetiti u idućih 48 sati preko vjetra i pada temperature.

U cijeloj je Hrvatskoj u ovim trenucima počelo jačanje vjetra. Do kraja će dana na kopnu puhati jak i olujan sjeveroistočnjak s udarima do 70 km/h, a na obali orkanska bura s udarima do 140 km/h. Gotovo će sigurno biti prekida u prometu, cestovnom i pomorskom, a moguće je i rušenje stabala – veća vjerojatnost za to je na obali!

Sve to, uvertira je u sunčan, ali vrlo vjetrovit, a zbog toga i iznimno hladan vikend…

VIKEND NA JADRANU

Na obali će u subotu biti pretežno do potpuno vedro, ali zbog bure iznimno hladno! Jutarnja će temperatura biti oko 0 °C, a najviša dnevna oko 5 °C. Tijekom noći i jutra mogući su udari bure do 180 km/h!

U nedjelju će bura malo oslabjeti, no i dalje su mogući udari do 70 km/h.

Prevladavat će sunce i vedrina, no ponovno će to biti zubato. Naime, iako će temperatura biti nešto viša nego u subotu, zbog bure će se činiti vrlo hladno.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Subota će na kopnu biti sunčana, čak i pretežno vedra, ali iznimno hladna, osobito ujutro. Najniža će jutarnja temperatura biti između -6 i -3 °C, a najviša dnevna između 0 i 3 °C. Međutim, osjet hladnoće znatno će pojačavati jak sjeveroistočni vjetar čiji će udari dosezati 50-ak km/h. Slabjet će tek navečer.

U nedjelju će biti pretežno sunčano, uz malo oblaka. Vjetar će još oslabjeti, no i dalje će biti vrlo hladno! Naime, jutarnja će temperatura biti još niža nego u subotu, moguće je ispod -5 °C. Danju će biti malo toplije i ugodnije, oko 5 °C.

Zbog svega navedenog, Državni hidrometeorološki zavod, za noćas i sutra, izdao je niz upozorenja. U prvom se redu ona odnose na olujan i orkanski vjetar te izniman osjet hladnoće.

Utoplite se i čuvajte se, a ako krećete na put, pratite i stanje u prometu! Još više detalja donosimo vam u našim prognozama u RTL Vijestima u 16:30 te u RTL-u Danas u 18.30.
Vijesti.hr

VIDEO DANA: