NEMA KRAJA TOPLINSKOG VALA

PROGNOZA VREMENA Meteorolozi objavili kada napokon završava ovaj ‘pakao’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pretežno sunčano i vruće danas

Uz lokalni razvoj oblaka popodne su u unutrašnjosti mogući mjestimični pljuskovi i grmljavina, ponajviše u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, u središnjim predjelima uz granicu sa Slovenijom, te u slavonskoj Posavini, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni, na jugu i jugo. Najviša temperatura zraka većinom između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva.

Što nas čeka danas i sutra

“Dotok vrućeg zraka nad Hrvatsku nastavlja se uz blago jačanje utjecaja anticiklone, no prizemno će razlika u tlaku biti mala, pa neće biti izraženog strujanja. U takvim će okolnostima jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano. Zatim dnevni razvoj oblaka, a u drugom dijelu dana, osobito navečer lokalni su pljuskovi najvjerojatniji u najistočnijim predjelima. Vjetar uglavnom slab pa neće ublažavati poslijepodnevnu vrućinu uz temperaturu između 34 i 36 stupnjeva”, navodi za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Dodaje kako će u središnjim krajevima najviše vrijednosti biti malo niže. Prevladavat će sunčano vrijeme, ali popodne povremeno umjerena naoblaka, osobito uz granicu sa Slovenijom gdje lokalno može biti i pokojeg pljuska. Vjetar većinom slab. Kao i u gorju, dok će duž obale sjevernoga Jadrana popodne zapuhati umjeren maestral.

“Ni na zapadu zemlje neće nedostajati sunčana vremena, no gdjegod u Istri i Gorskom kotaru sredinom dana može prolazno biti više oblaka, lokalno i pljuska. Najniža temperatura od 15 u unutrašnjosti do 25 na otocima. Danju vruće s najvišim vrijednostima oko 32.”, navodi meteorologinja.

U Dalmaciji će vrućina biti izraženija, osobito u unutrašnjosti, gdje, unatoč većinom sunčanom vremenu, sredinom dana tek rijetko mogućnost jačeg dnevnog razvoja oblaka i pokojeg pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jug Dalmacije obilovat će suncem, a samo će ujutro, pokoji oblak, kvariti nebesko plavetnilo. Slabo i umjereno jugo popodne u okretanju na jugozapadnjak te u slabljenju, pa će more većinom biti malo valovito.

Već za vikend stiže osvježenje

“Potkraj radnog tjedna u unutrašnjosti će temperatura zraka još malo porasti, no za vikend osvježenje i završetak toplinskog vala. Najviše dnevne vrijednosti bit će oko 30 stupnjeva, ali će osjećaju svježine pridonositi umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar”, napominje Klemenčić Novinc.

Na moru se, dodaje, uz obilje sunčana vremena nastavlja razdoblje vrućine.

“U petak će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a zatim u subotu, kada će ponovno porasti opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, bura i sjeverozapadnjak. Iako je temperatura mora već prilično visoka, između 24 i 28 stupnjeva, vjerujem da će idućih dana mnogi, baš u njemu potražiti osvježenje”, kazala je meteorologinja DHMZ-a.

Istra i Kvarner te južniji predjeli Hrvatske i dalje će trpjeti vrućine od 30-ak, a na krajnjem jugu i od gotovo 35 Celzijevih stupnjeva.

Image
Image
Image
Image

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari