PROMETNA PROGNOZA: Donosimo savjete kako izbjeći gužve na prometnicama ovog vikenda

Foto: Facebook

Prvog vikenda u kolovozu na našim pometnicama očekuju se ljetne gužve koje će dodatno otežati vrlo visoke temperature kao i subotnji praznik.

Prvog vikenda u kolovozu na našim pometnicama očekuju se ljetne gužve na koje smo već dosad navikli, a njih će dodatno otežati vrlo visoke temperature koje nas prate proteklih dana kao i subotnji praznik.

U subotu, 5. kolovoza, obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a povodom 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ mnogi će se uputiti na proslave u Knin i Slunj. Upravo u tim gradovima koji se nalaze na državnoj cesti DC1 zbog mnogobrojnih gostiju koje će na proslavu dolaziti tijekom cijelog dana očekuju se značajni zastoji i gužve, poglavito u Slunju.

Cijele subote, već od ranih jutarnjih sati (između 6 i 13 sati) gust promet uz moguće zastoje očekuje se na uobičajenim lokacijama:
• autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
• zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
• Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
• granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
• duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
• u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Na naplati Lučko, na ulasku na autocestu A1/A6, gužve u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

Iako će pojačanog prometa u povratku biti tijekom cijele subote, veće gužve u povratku očekuju se u nedjelju od 10 do 20 sati na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekuju se čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Crnom Gorom (Karasovići) i Srbijom (Bajakovo).

Zbog Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t bit će:
• u petak, 4. kolovoza od 15 do 23 sata,
• u subotu, 5. kolovoza, od 4 do 23 sata i
• u nedjelju, 7. kolovoza od 12 do 23 sata.
Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)… Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a

Iz HAK-a savjetuju da na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari