PROMETNE NAVIKE HRVATA: Muškarci u Hrvatskoj se na posao voze autom dok žene pješače

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Anketa o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske nastala je uz financijsku pomoć Europske unije

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio rezultate Ankete o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske, koja je prvi put provedena u jesen 2017. godine.

Osoba koja je u promatranom razdoblju putovala najmanje jednim prijevoznim sredstvom ili pješice, odnosno putnik, najčešće putuje u jutarnjim satima (od 6 do 10 sati). Može se reći da već od jutra skupljamo prijeđene kilometre koji do kraja dana u prosjeku iznose skoro deset kilometara.

Najviše ispitanika, čak više od trećine, na pitanje zašto putuju odgovorilo je da putuju na posao koje u prosjeku traje 30 minuta. Sport i razonoda, posjeti prijateljima i obitelji, jednom riječju slobodno vrijeme, čine 22% putovanja.

Kao svrha putovanja pojavljuje se i kupovanje (5%). Odgovorima u Anketi dobiveni rezultati ukazuju na zanimljiv podatak, a to je da najviše stanovnika Hrvatske kupuje subotom (18%), utorkom (16%) i nedjeljom (13%).

Hrvati većinu putovanja ostvare osobnim vozilom (60%) i pješice (23%). Polovica kućanstava ima jedno osobno vozilo, dok 24% kućanstava ima barem dva vozila, a četvrtina kućanstava nema niti jedno. Čak polovica osobnih vozila koristi dizelsko gorivo, dok ih nešto manje koristi benzin.

Jedna od najzdravijih načina kretanja sigurno je vožnja na dva kotača, a biciklisti prosječno prijeđu 3,5 kilometara po putovanju. Zanimljiv je podatak da se Hrvati u prosjeku rijetko koriste taksijem, točnije jedanput godišnje.

https://www.facebook.com/statcroatia/videos/1826580454028464/

Vlakom se najčešće koriste zaposleni (čak 71%), a učenici i studenti preferiraju autobus (32%).

Postoji razlika u prometnim navikama žena i muškaraca. Iako među prometnim sredstvima kojima se koriste dominira osobno vozilo, razlikuje se postotak u kojem se njime služe. Muškarci gotovo dvostruko više putuju kao vozači osobnih vozila (60% naspram 33% žena vozačica osobnih vozila). Žene također više putuju pješice (30% žena naspram 16% muškaraca). Međutim, žene, s prosjekom od 10,2 kilometra dnevno, prijeđu čak 6 kilometara manje nego muškarci.

Rezulate Ankete o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske, koja je nastala uz financijsku pomoć Europske unije, možete pronaći OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari