PROMETNE NAVIKE HRVATA: Muškarci u Hrvatskoj se na posao voze autom dok žene pješače

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Anketa o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske nastala je uz financijsku pomoć Europske unije

Oglas

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio rezultate Ankete o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske, koja je prvi put provedena u jesen 2017. godine.

Osoba koja je u promatranom razdoblju putovala najmanje jednim prijevoznim sredstvom ili pješice, odnosno putnik, najčešće putuje u jutarnjim satima (od 6 do 10 sati). Može se reći da već od jutra skupljamo prijeđene kilometre koji do kraja dana u prosjeku iznose skoro deset kilometara.

Najviše ispitanika, čak više od trećine, na pitanje zašto putuju odgovorilo je da putuju na posao koje u prosjeku traje 30 minuta. Sport i razonoda, posjeti prijateljima i obitelji, jednom riječju slobodno vrijeme, čine 22% putovanja.

Kao svrha putovanja pojavljuje se i kupovanje (5%). Odgovorima u Anketi dobiveni rezultati ukazuju na zanimljiv podatak, a to je da najviše stanovnika Hrvatske kupuje subotom (18%), utorkom (16%) i nedjeljom (13%).

Hrvati većinu putovanja ostvare osobnim vozilom (60%) i pješice (23%). Polovica kućanstava ima jedno osobno vozilo, dok 24% kućanstava ima barem dva vozila, a četvrtina kućanstava nema niti jedno. Čak polovica osobnih vozila koristi dizelsko gorivo, dok ih nešto manje koristi benzin.

Jedna od najzdravijih načina kretanja sigurno je vožnja na dva kotača, a biciklisti prosječno prijeđu 3,5 kilometara po putovanju. Zanimljiv je podatak da se Hrvati u prosjeku rijetko koriste taksijem, točnije jedanput godišnje.

Vlakom se najčešće koriste zaposleni (čak 71%), a učenici i studenti preferiraju autobus (32%).

Postoji razlika u prometnim navikama žena i muškaraca. Iako među prometnim sredstvima kojima se koriste dominira osobno vozilo, razlikuje se postotak u kojem se njime služe. Muškarci gotovo dvostruko više putuju kao vozači osobnih vozila (60% naspram 33% žena vozačica osobnih vozila). Žene također više putuju pješice (30% žena naspram 16% muškaraca). Međutim, žene, s prosjekom od 10,2 kilometra dnevno, prijeđu čak 6 kilometara manje nego muškarci.

Rezulate Ankete o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske, koja je nastala uz financijsku pomoć Europske unije, možete pronaći OVDJE.

Exit mobile version