TRAŽIO KRIPTOVALUTE

Propali poduzetnik tražio 100.000 eura od Markotić, Capaka i Beroša: ”Ako napravite grešku, Božić nećete dočekati živi”

Photo: ILUSTRACIJA/ Goran Stanzl/PIXSELL

B. Š., školovani medicinski tehničar i propali poduzetnik, potkraj rujna i početkom listopada je uz prijetnje pokušao iznuditi 100.000 eura u kriptovaluti monero od Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša

Školovani medicinski tehničar, 36-godišnji B. Š., našao se na optuženičkoj klupi Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu. Nije mu to prvi put, jer je već uvjetno osuđivan zbog prijevara, dok je vodio nekoliko tvrtki u svom vlasništvu. No, ovoga puta je otišao korak dalje. Naime, pokušao je ucijeniti članove Nacionalnog stožera civilne zaštite; ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemku Markotić, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka i ministra zdravstva Vilija Beroša. Usput im je i prijetio smrću.

“Pazite što i kako radite i odlučujete. Ako napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti”, stajalo je u e-mailovima koje im je poslao su 30. rujna prošle godine.

Isplata u kriptovaluti monero

Taj je propali poduzetnik sve poslao s posebne e-mail adrese “opasanvirus2020”, a u njemu je uz prijetnju stajao i link računa za kriptovalute, tzv. wallet adrese na koju je trojac trebao uplatiti po 100.000 eura u kriptovaluti monero. Kako nitko od spomenutih članova Stožera nije ozbiljno shvatio njegove poruke, on je 5. listopada poslao novi mail s porukom da im je tada bio zadnji dan za uplatu te da počnu gledati oko sebe kad će se i što dogoditi njima i najmilijima, odnosno da će im se dogoditi veliko zlo, piše Jutarnji.

Na početku suđenja je odbacio krivnju za sva nedjela koja mu se stavljaju na teret. No, tijekom ispitivanja u tužiteljstvu priznao je da je pokušao iznuditi novac od Alemke Markotić. Pokajao se i za sve okrivio situaciju s epidemijom i nizom restrikcija.

“Zbog mjera Stožera civilne zaštite u ono vrijeme nisam mogao prelaziti granicu i odlaziti u Sloveniju kako bih posjećivao svoje dijete. Svakodnevno sam pratio informacije Stožera i postao sam revoltiran. Da Markotić i nije platila, ne bih još ništa učinio. A da jest, zadržao bih za sebe 20.000 eura dok bih ostalo podijelio. Njezin e-mail sam pronašao na Googleu”, otkrio je istražiteljima B. Š., koji uz hrvatsko ima i slovensko državljanstvo.

Psihijatrijsko vještačenje propalog poduzetnika

Priznao je i da je račun za kriptovalute njegov, a o pokušaju iznude Capaka i Beroša nije rekao ni riječi. Nije ni trebao, jer mu je policija oduzela dva mobitela te utvrdila da je s jednog slao prijeteće poruke. Uz to, pronađeno je i 3,7 grama marihuane, pa će na sljedećem ročištu biti riječi o psihijatrijskom nalazu vještaka, koji je B. Š. pregledao još u pritvoru. To bi trebalo razjasniti boluje li B. Š. od kakvih duševnih smetnji i je li ovisnik o lakim drogama.

Sudski registar, pak, otkriva da je B. Š. bio neuspješan poduzetnik. Pet od šest tvrtki koje je vodio otišlo je u stečaj, a s posljednjom tvrtkom više nema nikakav doticaj jer je prodao stan na adresi na kojoj je registrirao taj j.d.o.o. koji se bavio svim i svačim, s naglaskom na oglašavanje. Njegovi bivši susjedi nezadovoljni su, jer je otišao, a da nije platio pričuvu. Prisjetili su se da su ga pojedinci znali tražiti zbog neisporučenih informatičkih komponenti. Na njegovim profilima na društvenim mrežama piše da mu je poslodavac Balkan Cryptotrade, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari