DUGO TOPLO LJETO

Video | Prosječan radnik ima 30-tak dana godišnjeg, a oni okruglih sto: ‘Mene je sramota koliko godišnjeg imamo’

Za dva tjedna saborski zastupnici odlaze na dugo toplo ljeto. No, kako se građani bore s nikad većom inflacijom poskupljenja – iz saborskih klupa došao je i prijedlog da se uvede i ljetno zasjedanje

Tek su se vratili u saborske klupe nakon sedmodnevne stanke, a do iduće dvomjesečne, kad sve staje, dijeli ih tek nešto više od dva tjedna. “Mene je osobno sramota koliko godišnjeg mi imamo…”, kaže Marijan Pavliček, saborski zastupnik iz redova Hrvatskih suverenista.

Okruglih sto slobodnih dana – dok prosječan radnik ima oko mjesec dana godišnjeg. I dok brojni zastupnici već kuju planove za dugo toplo ljeto, glavni partibrejker – saborski im je kolega iz redova Domovinskog pokreta.

“Pred nama je kriza, inflacija, rat kuca na vrata… Mi se raspuštamo i idemo dva mjeseca na godišnji odmor… Zar ne osjećaju oni potrebu da bi trebali jedan godišnji odmor trebali dati hrvatskom narodu?”, pita se Stipo Mlinarić.

Nastavak razgovora

Ovaj se tjedan nastavljaju razgovori klubova oko izmjena ustava oko referenduma, pa bi to mogla biti prilika da se preispita i ljetna stanka zastupnika. Mišljenje HDZ-a danas nismo čuli – no oporba poručuje: “Trebamo se zapitati – zašto nas građani loše ocjenjuju? Je li tu samo rješenje ukinuti ustavnu stanku? Mislim da nije…”, kazuje zastupnica Ivana Posavec Krivec.

Pred SDP-ovcima je dosta posla: najavljuje se sakupljanje potpisa da se u Ustav vrati pravo na pobačaj. Ne uspije li ta inicijativa, prikupljat će potpise za referendum. Pa se ne bi bunili ni da dio ljeta “zaglave” u saboru.

“2013. smo predložili da se u ustavu ljetna i zimska stanka ukinu, tako da sada, 2022. definitivno po tom pitanju nismo promijenili mišljenje”, objašnjava Peđa Grbin.

“Ako će se nešto promijeniti time, ja se prvi javljam, s obzirom da je nekima odmor cijelu godinu. To bi prvo po meni mogli urediti”, rekao je mostovac Božo Petrov, a prenosi RTL.

I doista, nekima ni ustavom zagarantirani odmor kroz godine nije bio dovoljan, pa su od napornog rada nerijetko znali predahnuti i za radnog vremena u saborskim klupama…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari