Prošla kroz crveno i ubila studenticu: Bivšoj HAC-ovki Vrhovni sud smanjio kaznu za tri godine

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell/Facebook

Olakotne okolnosti su te što je priznala krivnju, majka je dvoje djece i nije kažnjavana za kaznena djela

Bivša HAC-ovka Ivana Tena Gotovac Soldić nepravomoćno je u srpnju osuđena na 10 godina zatvora jer pijana prošla kroz crveno i usmrtila studenticu Mariju Ćorić.

Vrhovni sud joj je kaznu smanjio za tri godine, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Ova odluka suda donesena je u srpnju ove godine. Vrhovni sud jučer je objavio kako je smanjio tu kaznu.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene I. T. G. S. u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu. Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora 10 (godina). Tom presudom je optuženica oslobođena optužbe za kazneno djelo nepružanja pomoći.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude je odbijena.

Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom “B” kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu. Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora 7 (sedam) godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je i izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno. Optuženica ostaje u istražnom zatvoru.’

Dakle, kao olakotne okolnosti je uzeto u obzir što je priznala krivnju u dijelu optužnice, majka dvoje djece i nije kažnjavana za kaznena djela.

Podsjetimo, Ivana Tena Gotovac Soldić (39) na Županijskom sudu u Splitu je u srpnju nepravomoćno osuđena na 10 godina zatvora i doživotnu zabranu upravljanja B kategorijom.

Tijekom sudske rasprave je priznala krivnju za izazivanje nesreće na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti, kada je usmrtila 19-godišnju Mariju Ćorić.

Optužnica ju je teretila za vožnju pod utjecajem alkohola i za to je pred sudom kazala kako se osjeća krivom, a za drugu, koja se odnosi na bijeg s mjesta nesreće, izjavila je kako nije kriva.

Nesretnu djevojku, koja je poginula na mjestu nesreće, 23. listopada 2018. u večernjim satima, udarila je vozeći brzinom od 70 kilometara na sat. Na semaforu je bilo crveno za vozače i prema optužnici se Gotovac Soldić dala u bijeg umjesto da stane i pokuša pomoći unesrećenoj.

Ova sad bivša zaposlenica HAC-a ima iza sebe već nekoliko prometnih nesreća. Naime 2002. godine u Karlovcu se zabila autom u kuću i pobjegla. 2008. godine BMW-om je oduzela prednost i udarila u drugi auto s 0,4 promila u krvi. U Splitu je 2011. godine vozeći BMW prošla kroz crveno i udarila u drugi automobil. S Audijem je, pak, 2015. sletjela s ceste Udbina – Gračac. U Sinju je 2015.  prekršajno suđena zbog vožnje s 1,1 promil alkohola te joj je izrečena zabrana vožnje.

Zanimljivo je da, prema neslužbenim informacijama, niti jedan od automobila koje je vozila, a niti Audi A3 kojim je skrivila posljednju nesreću, nisu bili njezino vlasništvo.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari