POČINJE BERBA

Prvi berači stigli u vinograde, vinari uvjereni: Stiže najbolja berba desetljeća

Ilustrativna fotografija: Srecko Niketic/PIXSELL

Prvi vinogradi u koje su ove godine stigli berači, su oni na Plešivici. Prošli je tjedan tamo počelo branje grožđa sorti koje se koriste kao baze za pjenušce

U Središnjoj, bregovitoj Hrvatskoj započela je berba grožđa. Vinogradari i vinari složni su u ocjeni da se radi o najboljoj berbi u posljednjih deset godina.

Prvi berači stigli su u vinograde na Plešivici, gdje je prošloga tjedna počelo branje sorti koje služe kao baza za pjenušce.

„Za razliku od nekoliko prethodnih godina, iza nas je zahvalna vinogradarska godina. Nisu nas morile kiše ni bolesti vinove loze. Rezultat je dobra berba. Parametri grožđa su dobri pa vjerujemo da će i u podrumu sve biti kako treba“, rekao je Nikola Šember iz vinarije Šember.

Ilustrativna fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL

Ni ekološki vinari nemaju zamjerki na vinogradarsku godinu, iako su zbog prirodnih uvjeta posebno ranjivi. „Ovogodišnja nam je berba prva s ekološkim certifikatom! Nakon dvije godine koje su nam bile izazovne u zaštiti i očuvanju vinograda zdravima, ovo nam je ljeto donijelo odličan urod. Zdravlje grožđa, njegova količina, parametri i kvaliteta su izvrsni! Vjerujem da je takva berba nama i svima ostalima koji se bave ekološkom proizvodnjom vina, vjetar u leđa“, istaknuo je Danijel Šarušić, direktor Podruma Mladina.

Berba kreće i u Zagorju

Početkom tjedna berači su počeli raditi i u Hrvatskom zagorju.

„Lijepo ljeto donijelo nam je veći urod od onoga proteklih godina. I kvaliteta grožđa djeluje dobro. U našoj ćemo vinariji ovu berbu pamtiti i po unaprjeđenju primarne prerade. Imamo novu prešu i uz nju vezanu liniju za preradu čime ćemo poboljšati kvalitetu vina“, izjavio je Josip Prekratić iz vinarije Prekratić vino.

Ilustrativna fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL

U ostatku Središnje bregovite Hrvatske vinogradari i vinari također su spremni i počeli su s intenzivnim radom.

Nakon berbe kreću pripreme za BregFest

„Steriliziramo podrum, čistimo cisterne i strojeve, a u vinogradima je u tijeku košnja trave. S berbom krećemo početkom rujna. Uz vina koja proizvodimo godinama, pripremamo i nešto novo. Prvi ćemo put raditi pušipel za odležavanje“, izjavio je David Štampar iz vinarije Štampar.

Nakon završetka berbe, vinare Bregovite Hrvatske očekuju pripreme za četvrti BregFest. Festival vina Bregovite Hrvatske održat će se u zagrebačkoj Laubi u petak, 24. listopada 2025. godine, prenosi Net.hr.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari