EUROPLJANI OGORČENI

Video | Prvi masovni prosvjedi diljem Europe zbog krize. Kakav je plan spasa pripremila Europska komisija?

Stotine nezaposlenih palile su svoje račune za režije u središtu Napulja kao protest zbog enormnog rasta troškova života

Oko 70 tisuća nezadovoljnih izašlo je na ulice Praga. Traže od Vlade, Unije i NATO-a zaustavljanje poskupljenja energenata.

Nezadovoljni su i Mađari. Tisuće su prosvjedovale na ulicama Budimpešte. U Napulju su palili račune za režije. I dok u Europi vriju prosvjedi čeka se kakav je plan spasa pripremila Europska komisija.

Česima je dosta gledanja sa strepnjom kako se električni i plinski sat vrti. Pa prije nego krene još i brže, dolaskom zime, od svoje Vlade traže hitna rješenja.

“Želimo izravnu kupnju plina, ukidanje trgovine emisijskim dozvolama, izlazak iz zelene lude politike, rezanje poreza građanima, uključujući PDV, ukidanje sankcija koje ne štete Rusiji, već našim ljudima, našim gospodarstvenicima i našoj zemlji”, izjavio je Ludomir Volny, bivši zastupnik i čelnik Stranke slobodnog bloka, Češka.

Predvođeni većinom desno orijentiranim političarima, poručili su da rusko ukrajinski rat nije njihov i ne žele slati oružje. Natpisom K vragu s EU jasno su poručili da očekuju više. Predsjednik Europskog vijeća svega je svjestan, ali rješenja još nema.

“Hitno je jer su cijene danas katastrofalne, vidimo da su naše obitelji, naša kućanstva diljem Europe brutalno pogođena svojom kupovnom moći, da su pogođena i poduzeća, što je prijetnja zapošljavanju u nadolazećim tjednima i mjesecima, a od Europske unije se očekuje da pokaže svoju sposobnost da djeluje kako bi promijenila stvari”, izjavio je Charles Michel, predsjednik Europske komisije.

Stvari se neće promijeniti za mađarske učitelje koje su u prosvjedu podržale tisuće ljudi na ulicama Budimpešte. Plaća im nije rasla od 2008. Teško da će i sada zbog inflacije koja divlja.

“Vlada je potpuno zanemarila obrazovni sustav. I ovdje nisu glavni problem plaće, nego rigidnost, zastarjelost i nebriga za cijeli sustav”, kazao je Tamas Totyik, zamjenik predsjednika Sindikata učitelja, Mađarska.

“Ne volim govoriti o plaćama, jer nisam postala učiteljica zbog novca. Ali o tome moramo razgovarati”, kazala je Edit Szabo, učiteljica iz Mađarske.

Stotine nezaposlenih palile su svoje račune za režije u središtu Napulja kao protest zbog enormnog rasta troškova života. Ograničenje cijena energenata španjolski su farmeri tražili još u ljeto.

Kako rastu cijene, raste i nezadovoljstvo građana cijelog kontinenta. S nestrpljenjem se čeka petak kada bi ministri energetike 27 zemlja članica EU-a trebali donijeti zajednički paket pomoći Europljanima, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari