VELIK DAN ZA ŽENE

PRVI U SVIJETU! U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi za sve žene

Foto: Facebook/Monica Lennon/ Pexels K.G.

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama

Škotska je tako postala prva država na svijetu koja je pružila besplatan i univerzalan pristup higijenskim proizvodima ove namjene nakon četverogodišnje kampanje koja je iz temelja promijenila javni govor oko menstruacije.

Kako piše britanski The Guardian, Zakon o menstrualnim potrepštinama, koji je pokrenula glasnogovornica laburista Monica Lennon, omogućit će besplatan pristup proizvodima poput tampona i higijenskih uložaka, nadovezujući se na rad vijeća poput Sjeverni Ayrshire , koji u svojim javnim zgradama pruža besplatne tampone i higijenske ubruse od 2018. godine.

Kampanju – potpomognutu potporom iz cijele zemlje – predvodila je glasnogovornica škotskog rada Monica Lennon, koja je za Guardian rekla da je ovo “velik dan za Škotsku“.

„Ovo će značajno promijeniti život žena i djevojaka i svih koji imaju menstruaciju. Već je postignut veliki napredak na razini zajednice i putem lokalnih vlasti u pružanju svima šanse za dostojanstvo menstrualnog razdoblja”- kazala je Monica Lennon.

“Dogodila se velika promjena u načinu razgovora o menstruaciji u javnom životu. Prije nekoliko godina nikada nije bilo otvorene rasprave o menstruaciji, a sada je ona uobičajena. “

Prema dobrotvornim organizacijama, za vrijeme pandemije je nastupilo razdoblje siromaštva što je rezultiralo borbom za plaćanje osnovnih higijenskih proizvoda na mjesečnoj bazi.

Ranija istraživanja bazne skupine Žena za neovisnost otkrila su da je gotovo svaka peta žena doživjela neku vrstu financijske krize, što ima značajan utjecaj na njihovu higijenu, zdravlje i dobrobit. Procjenjuje se da žene mjesečno troše 13 funti na proizvode za menstrualno razdoblje i nekoliko tisuća funti tijekom života.

Zakon će također omogućiti škotskoj vladi da naredi javnim institucijama da osiguraju potrepštine besplatno.

Mjesečnica ne prestaje tijekom pandemije, a nikad nije bilo važnije nego sad poboljšati dostupnost tampona, higijenskih uložaka i potrepština za višekratnu upotrebu.”, dodala je Monica Lenon.

U međuvremenu je niz institucija – restorana, pubova pa čak i nogometnih klubova – počelo samostalno pružati besplatne proizvode. U Škotskoj je sve normalnije ući u ženski toalet i pronaći besplatne proizvode uz umivaonike.

Monica Lenon je kazala da su pregovarači širom svijeta vrlo pozorno pratili napredak u Škotskoj. “Važna je ovo poruka usred globalne pandemije da još uvijek možemo staviti prava žena i djevojaka visoko na političku agendu.”, kazala je a prenosi The Guardian. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari