NAJVEĆI LANAC MARINA NA MEDITERANU

Prvo polugodište 2024. godine donijelo je nastavak stabilnog poslovanja za ACI d.d.

Idi na originalni članak
Petar Fabijan

Prvih šest mjeseci 2024. godine najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog turizma obilježio je nastavak stabilnog poslovanja.

Oglas

U promatranom razdoblju ACI je ostvario ukupno 15,1 milijuna eura prihoda od prodaje, što je za 9% više u odnosu na prethodnu godinu ili 1,2 milijuna eura više, pri čemu je najveći rast, i to u visini 1,1 milijun eura, zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Rezultati ostvareni u prvom polugodištu u skladu su s rezultatima koji uobičajeno obilježavaju početak poslovne godine, a prethode samom vrhuncu turističke sezone.

Pavić: Očekujemo uspješan vrhunac sezone kao i posezone

„Poslovanje Društva u prvoj polovici 2024. godine obilježeno je pripremama za sezonu, u vidu promotivnih aktivnosti i sudjelovanja na sajmovima, formiranjem komercijalnih uvjeta koji se uobičajeno donose početkom travnja za tekuću godinu te pripremom i oplemenjivanjem marina kroz ulaganja i investicijsko održavanje. Realizirana ulaganja u iznosu od 1,4 milijuna eura pokazuju usmjerenost Društva na infrastrukturni razvoj, modernizaciju postojeće infrastrukture te poboljšanje sigurnosti i kvalitete usluga.

U promatranom periodu spomenuta ulaganja su realizirana u marinama Rab, Skradin i Veljko Barbieri. Ostvareni financijski rezultati pokazuju porast poslovnih prihoda za 8%, te poslovnih rashoda za 15%, što za posljedicu ima smanjenje bruto rezultata. Najznačajniji se udio godišnjih prihoda ostvaruje uglavnom tijekom trećeg kvartala. S obzirom na najave i trendove, očekujemo uspješan vrhunac same sezone, kao i postsezone te tradicionalno dobre rezultate na godišnjoj razini“, istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

U prvih šest mjeseci nacionalni nautički lanac je ostvario 15,6 milijuna eura poslovnih prihoda, što u odnosu na usporedni period prethodne godine predstavlja rast od 1,2 milijuna eura ili 8%, a ponajprije je rezultat rasta prihoda od usluge godišnjeg veza.

Što se tiče prihoda od prodaje, značajan je zabilježen u ACI marinama Dubrovnik, Split, Opatija i Cres, kod kojih je u prvom polugodištu ostvareni prihod od prodaje veći od 100 tisuća eura više u odnosu na usporedni period 2023. godine. Društvo očekuje uspješnu glavnu nautičku sezonu te porast prihoda od prodaje u svim poslovnim jedinicama.

Rast troškova plaća za 1,3 milijuna eura

Sukladno Kolektivnom ugovoru kojim se plaća trajno vezuje uz Uredbu o visini minimalne plaće uslijedio je rast troškova plaća za 1,3 milijuna eura, a što je s udjelom od 60% u ukupnom rastu troškova posljedično dovelo do rasta poslovnih rashoda za 15%, odnosno 2,1 milijuna eura. Spomenute promjene, kao i troškovi usluga, utjecali su na iskazani rast troškova, stoga je rezultat poslovanja u prvom polugodištu 2024. godine za 0,7 milijuna eura slabiji u odnosu na isti period lani. S obzirom na dinamiku poslovanja ACI-ja, u prvom polugodištu su zabilježeni rezultati u skladu s uobičajenom dinamikom ostvarenja rezultata koji obilježavaju početak poslovne godine, a prethode najfrekventnijem dijelu sezone.

Produženje koncesija apsolutni imperativ

U prethodnim razdobljima ACI je implementirao niz novih rješenja za unaprjeđenje i razvoj postojećih, ali i novih usluga, dok će u narednom razdoblju investicije biti usmjerene na neophodna ulaganja radi održavanja kvalitete usluga u svim jedinicama lanca.

Prioritet u razvoju i provođenju svih daljnjih poslovnih aktivnosti jest produženje trajanja ugovora o koncesiji, što predstavlja preduvjet za dodatna ulaganja u postojeći sustav ACI marina. Budući da sve ACI-jeve koncesije (izuzev marina „Veljko Barbieri“ i sidrišta Žut) istječu 2030. godine, pitanje produženja koncesija predstavlja apsolutni imperativ u daljnjem razvoju poslovanja kompanije te je pitanje kojemu menadžment Društva u ovome trenutku posvećuje značajnu pozornost.

Exit mobile version