'OSVETA JE JELO KOJE SE SERVIRA HLADNO'

Putin i Prigožin nedavno su pili čaj iako ga je predsjednik nazvao izdajicom. Stručnjaci objasnili taj neobičan potez

Foto: Twitter

Dobiveni odgovori mogli bi ponuditi zanimljiv uvid u ono što bi se sada moglo dogoditi

Vijest dana definitivno je da se avion u kojem je letio šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, srušio, a prema navodima, svi putnici su mrtvi. Pronađeni su ostaci svih 10 ljudi u srušenom zrakoplovu, objavila je ruska novinska agencija Interfax. Agencija je citirala hitne službe u zemlji, koje su rekle da je operacija potrage dovršena.

Jedno od pitanja koje je bilo postavljeno stručnjacima proteklih tjedana bilo je zašto bi Vladimir Putin pozvao Jevgenija Prigožina na čaj danima nakon kratkotrajne pobune Wagner grupe i iako ga je nazvao “izdajicom”. Dobiveni odgovori mogli bi ponuditi zanimljiv uvid u ono što se sada događa, piše Sky News.

“Sastanak ima više smisla ako o Putinovoj Rusiji razmišljate kao o mafijaškoj organizaciji”, rekao je profesor David Lewis, stručnjak za globalnu politiku na Sveučilištu Exeter.

“Ne postoji vladavina prava, već samo neformalni sporazumi između suparničkih skupina u kojima posreduje Putin kao neka vrsta kumske figure.”

Rekao je da bi imalo smisla da Putin posreduje u “neformalnom dogovoru” da se Prigožin održi na životu i male Wagnerove snage netaknute, ali da ih zadrži pod petom Kremlja kako bi mogao ispunjavati zahtjeve Moskve u dijelovima Afrike i drugdje.

Philip Short, novinar i autor knjige Putin: His Life and Times, slaže se da Putin “još uvijek vidi ulogu” za Prigožina, barem za sada. Kaže da je Putin, dok je bio zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga, “morao imati posla s kriminalnim tipovima poput Prigožina i pronašao je načine kako se nositi s njima, načine kako ih iskoristiti”.

“Sustav koji je on izgradio kao predsjednik oslanja se na igranje jedne frakcije protiv druge, jedne grupe protiv druge, tako da nijedna grupa ne može postati previše moćna i zapravo zaprijetiti središnjoj vlasti”, dodao je Short.

Putin djelovao uznemireno

Nedavni britanski vojni ataše u Moskvi John Foreman rekao je da je ruski predsjednik djelovao “uznemireno” kad je došlo do pobune. Ali Prigožinov sastanak s Putinom bio bi kao da je gospodar rata “savio koljena pred svojim gospodarom, moleći za oprost i obećavajući svoju lojalnost”.

“On ima moćne neprijatelje, Prigožin, i mislim da je ono što mu se događa srednjoročno drugačije od onoga što mu se događa kratkoročno”, rekao je Foreman.

Profesor Lewis je dodao: “U svakom slučaju, Prigožin se ne bi trebao previše opustiti. Putinova karijera sugerira da on čvrsto vjeruje u staru poslovicu – da je osveta jelo koje se najbolje poslužuje hladno”, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari