EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE

‘Putin je priznao najbogatijem čovjeku na svijetu u kojem slučaju bi aktivirao nuklearno oružje’

Ilustracija

Elon Musk je navodno rekao Putinu da ‘treba učiniti sve da se izbjegne takav ishod’

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao milijarderu Elonu Musku da će izvesti nuklearni napad ako Ukrajina pokuša vratiti Krim, tvrdi se u izvješću. Priča se da je ruski tiranin rekao tehnološkom mogulu da je “spreman pregovarati” ako Krim ostane u ruskim rukama i Ukrajina “prihvati formalni status neutralnosti”, piše The Sun.

Navodni razgovor između njih dvojice otkriven je u e-mailu kojeg je pretplatnicima konzultantske tvrtke Eurasia Group poslao osnivač tvrtke Ian Bremmer. Bremmer tvrdi da mu je Musk (51) govorio o nedavnom razgovoru s Putinom u kojem je ruski čelnik iznio mogućnost nuklearnog napada.

Musk je zanijekao izvješće rekavši na Twitteru: “Razgovarao sam s Putinom samo jednom i to prije otprilike 18 mjeseci. Tema je bila svemir.” Dodao je da bi poziv bio “besmislen, jer trenutačno nema preklapanja između ruskih i ukrajinskih zahtjeva – nije čak ni blizu”.

Mirovni plan

Bremmer je rekao da je tehnološki milijarder razgovarao izravno s Putinom prije nego što je tvitao “mirovni plan” pozivajući na izbore pod nadzorom UN-a u četiri ukrajinske regije koje je Moskva pripojila, prenosi Vice. U nizu tvitova prošlog tjedna, Musk je sugerirao da bi Krim – koji je Moskva pripojila 2014. – trebao biti službeno priznat kao Rusija, da bi trebala biti zajamčena opskrba Krima vodom i da Ukrajina treba ostati neutralna.

Musk – najbogatiji čovjek na svijetu – zatim je zamolio korisnike Twittera da glasaju “da” ili “ne” za plan. Tijekom navodnog razgovora, ruski je predsjednik navodno rekao Musku da je nuklearni napad na stolu ako Ukrajina odbije priznati moskovsku aneksiju Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja.

Musk je navodno rekao Putinu da “treba učiniti sve da se izbjegne takav ishod”. A Bremmer je izjavio da mu je Musk rekao da će Putin ostvariti svoje ciljeve “bez obzira na sve”. Odgovarajući na Muskovo poricanje poziva, Bremmer je rekao da mu je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a rekao da je razgovarao s Putinom i Kremljom o ukrajinskom ratu.

“Također mi je rekao koje su crvene linije Kremlja. Pišem svoj tjedni bilten o geopolitici već 24 godine. Pišem iskreno, bez straha ili naklonosti, a ovotjedno ažuriranje nije ništa drugačije. Dugo sam se divio Musku kao jedinstvenom poduzetniku koji mijenja svijet, što sam i javno rekao. On nije stručnjak za geopolitiku”, rekao je Bremmer.

Kremlj pozdravio Muskove tvitove

Komentirajući izvješća, John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je: “Očito je da on ne predstavlja vladu Sjedinjenih Država u tim razgovorima.” Kremlj je prošli tjedan pozdravio Muskove titove o ratu u Ukrajini. Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je “vrlo pozitivno da netko poput Elona Muska traži miran izlaz iz ove situacije”.

No ukrajinski Volodomir Zelenskij obrušio se na milijardera i podijelio vlastitu anketu o tome što ljudi misle o Muskovim stavovima. Musk je rekao da je još uvijek za Ukrajinu, ali samo pokušava izbjeći nuklearni rat.

Rekao je da je SpaceX potrošio 80 milijuna dolara na Starlink satelitski internet u Ukrajini kako bi poboljšao pristup internetu u zemlji, dok je u Rusiji potrošio “0 dolara”. “Očito je da smo za Ukrajinu”, rekao je. “Pokušaj ponovnog zauzimanja Krima uzrokovat će masovnu smrt, vjerojatno neuspjeh i riskirati nuklearni rat. To bi bilo strašno za Ukrajinu i Zemlju., piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari