RUSKI ODGOVOR NA SANKCIJE

Putin sastavio popis ‘neprijateljskih’ zemalja, među njima je i Hrvatska

Moskva (Foto: artem Beliaikin/Unsplash

Putin Rusima naredio da svoje obaveze prema stranim kreditorima u zemljama s ‘neprijateljske liste’ plaćaju u rubljima

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da mu se u roku od dva dana sastavi popis zemalja koje su podržale sankcije Rusiji, a sad je ruska agencija RIA Novosti objavila da je taj popis i napravljen. Na njemu je i Hrvatska.

“Popis uključuje Australiju, Albaniju, Andoru, Ujedinjeno Kraljevstvo, države članice Europske unije (a tu je i Hrvatska), Island, Kanadu, Lihtenštajn, Savezne Države Mikronezije, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Republiku Koreju, San Marino, Sjevernu Makedoniju, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajinu, Crnu Goru, Švicarsku i Japan”, navodi se u dekretu što ga je potpisao ruski premijer Mihail Mišustin.

Ruska agencija RIA navodi da je Putin izdao nalog da svi Rusi, koji imaju devizne obveze prema stranim kreditorima i koji su s liste “neprijateljskih” zemalja, svoje obveze plaćaju u rubljima.

Podsjetimo, nakon što je Rusija otpočela agresiju nad Ukrajinom, cijeli niz zemalja u svijetu uveo je sankcije, među njima i Hrvatska u okviru EU, a 32 zemlje zatvorile su svoj zračni prostor za zrakoplove registrirane u Rusiji ili koji pripadaju ruskoj vladi i njezinim građanima.

Sankcije već sad utječu na živote običnih Rusa jer su se mnoge tvrtke, uključujući i banke, povukle s ruskog tržišta. Visa i Mastercard povukle su svoje poslovanje u Rusiji, a America Express povukao se i s bjeloruskog tržišta.

Kao odgovor na invaziju Ukrajine, neki od vodećih američkih brendova poput Applea, Forda, Exxon, Googlea i Harley Davidsona također su odlučili zaustaviti prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Blokiran je i rad mnogih aplikacija.

Također, francuski divovi luksuznih proizvoda LVMH, Kering, Hermès i Chanel također su objavili da se privremeno povlače i zatvaraju svoje trgovine, a na to se odlučila i švedska IKEA.

General Motors također je izvijestio da do daljnjeg zaustavljaju sav izvoz u Rusiju, dok je Toyota objavila da će prestati proizvoditi automobile u toj zemlji. Proizvodnju u Rusiji zaustavio je i Volkswagen, kao i svoj izvoz na to tržište. No to je samo dio niza tvrtki koje su se uključile u sankcije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema JPMorgan Chaseu, napad na Ukrajinu mogao bi dovesti do kolapsa ruskog gospodarstva poput onog iz 1998. godine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se Zapad angažirao u “ekonomskom razbojništvu” protiv Rusije kao i to da će Moskva na to odgovoriti, ali za sada nema informacija što bi to moglo biti, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari