SVE O NJOJ

VideoPutina se ne boji prva žena Finske: njena zemlja ulazi u NATO, a ona u noćne klubove! Donosimo sve o njoj

Sanna Marin nije nimalo bezvezna. Prave rezultate tek treba pokazati, a Finci su već sad najsretniji na svijetu.

Popularnost ovih dana sigurno ne gubi Sanna Marin, žena koja se ne boji suprotstaviti Putinu. Ona je finska premijerka, a kad je s 34 godine to postala – bila je najmlađa osoba na toj dužnosti na svijetu.

Plan joj je uvesti radni tjedan od 4 dana, i radni dan od 6 sati, plan joj je smanjiti ugljični otisak – i uvest Finsku u NATO. O tome će odlučiti u idućih par tjedana, a na Putinove izravne prijetnje da to ne čini – uopće se ne obazire. 

Selfie s djecom, selfie s Trudeauom, selfie u liftu, selfie na snijegu, selfie poslije treninga, selfie poslije cijepljenja. Ovakav Instagram nemaju ni Scholz, ni Macron ni Ursula. To je Instagram moderne, finske ljevičarke i najmlađe premijerke u povijesti te zemlje, izvještava Darinka Trgo za RTL Vijesti.

“Dragi prijatelji, krenimo zajedno raditi za socijalno, ekonomski i ekološki održivo društvo”, rekla je Sanna Marin, finska premijerka u prosincu 2019. godine.

Sanna Marin ima 36 godina. Ona je najmoćnija žena Finske. Bila je na naslovnici TIME-a, a Forbes ju je prošle godine uvrstio među 100 najmoćnijih žena svijeta. Vozi se javnim prijevozom, kupuje u lokalnim trgovinama, pristupačna je, a na presice dolazi u kožnjaku. Sviđa se i medijima i Fincima. Pa i jednom Hrvatu koji tamo živi.

“Zna preuzeti odgovornost, što mnogi drugi političari ne znaju kad su u problemima. Ne da se smesti. Iako su joj mnogi pokušali naći mane i skandale nije ju to previše smetalo, ona je išla dalje. Popularna je jer je mlada, interesantna žena, predstavlja novi val politike i zna koristiti društvene medije na pravi način”, kaže Davor Stjelja, iz Hollola, Finske.

Da. Sanna Marin je popularna – o njoj pišu svjetski mediji, ona je na naslovnici magazina gola ispod jakne. Kada kiksa, kada u pandemija partija u klubu umjesto da bude u izolaciji jer je njen ministar pozitivan ili kada potroši 1400 eura na doručak svog osoblja – ona se, ne biste vjerovali, ispriča svim Fincima. 

“Naravno da se ispričavam zbog svog ponašanja i onoga što sam napravila. Nisam se ponijela najbolje i zbog toga se ispričavam”, rekla je Marin u prosincu prošle godine.

Prije nego je bila u članica lokalnog vijeća, zastupnica u Nacionalnoj skupštini, ministrica, pa sada i premijerka i sve to do 34. godine- radila je u pekari i raznosila novine. Otac joj je bio alkoholičar pa je odrasla s majkom i njenom partnericom. Sanna Marin ne boji se ni Putina ni Kremlja koji joj prijeti sankcijama ako svoju zemlju uvede u NATO.

“Neću davati nikakav vremenski okvir za naše odluke, ali mislim da će se to dogoditi prilično brzo, u roku od nekoliko tjedana, a ne mjeseci”, rekla je Marin

“Ona može reći Putinu ne zato što iza nje stoji 700-tinjak možebitnih finskih boraca koji će itekako braniti svoju državu. U skupini malih država Finska, uz Tajvan i Izrael ima jednu od najboljih vojski svijeta, ako ne i najbolju. Kako zbog naoružanja, spremnosti stanovništva, sustavu obrane, tako i zbog nacionalnog ponosa. Tako da će ako uđu u NATO, Ruske prijetnje ostati samo to”, kaže Aleksandar Musićkomunikacijski i politički konzultant

Sanna Marin je lider. Ako nju pitate – Finci bi uskoro mogli raditi četiri dana u tjednu po šest sati. Ugljični otisak do nule planira dovesti do 2035., plan joj je i jednakost za žene i muškarce u svim poljima. Pa makar to i naštetilo gospodarstvu njene zemlje. Ali, ona to može jer vodi jednu od najbogatijih zemalja svijeta. 

“Mislim da je jedna od modernih ljevičarki da tako kažem. Ali treba reći i da Finska već zaista dugi niz godina izrazito puno pažnje posvećuje jednakosti muškaraca i žena na svim poljima pa tako i u politici. Zato to kod njih nije čudo da ona sa 35 godina postane premijerka kako bi to kod nas bilo čudno”, kaže Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice.

Ona vodi nimalo dosadan SDP. A uskoro bi mogla odvesti zemlju daleko od neutralnosti koju su Finci njegovali. Političara poput nje je malo. 

“Druga koju valja spomenuti u tom kontekstu je premijerka Novog Zelanda – Jacinda Arden. Donosi sasvim novu retoriku u politiku, stvari gledaju iz drukčije perspektive. I to u našoj politici u kojoj dominiraju stariji muškarci nedostaje”, dodaje Kekin.

“Možemo upotrijebiti maštu i reći da su njeni počeci bili slični počecima Justina Trudeoa koji iako muškarac je bio dosta mažen i pažen od svjetskih medija, ali se s vremenom pokazao daleko proračunatijim i neiskrenijim, slabijih učinaka i bezvezniji”, rekao je Aleksandar Musić.

A Sanna Marin nije nimalo bezvezna. Prave rezultate tek treba pokazati, a Finci su već sad najsretniji na svijetu, izvještava Darinka Trgo za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views