U DVORANI JE POTPUNI MUK

Putinov govor o stanju nacije: ‘Oni su počeli rat, a mi smo koristili silu da ga spriječimo’

Foto: Screenshot/ YouTube

 Ruski predsjednik Vladimir Putin drži svoj godišnji govor u parlamentu, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu. Kazao je odmah na početku kako ovaj govor drži u jako teškom trenutku jer se u svijetu odvijaju velike promjene koje će odrediti budućnost svijeta i Rusije

Odmah u startu govora pred zastupnicima oba doma parlamenta, Državne dume i Vijeća Federacije ruski predsjednik je rekao kako je ovo težak trenutak za njihovu zemlju.

” Govorim vam u vrijeme promjena u cijelom svijetu. Na našim povijesnim zemljama, pokrenuli smo specijalnu vojnu operaciju s ciljem da uklonimo prijetnju od neonacista – kaže Putin. Dočekan je glasnim pljeskom.

“Događaju velike promjene i svatko od nas ima veliku odgovornost, zaštiti ljude naše zemlje od prijetnji kijevskog režima. Korak po korak nastavit ćemo rješavati probleme od 2014. do danas. Donbas se od 2014. godine bori za svoj jezik i pod stalnim su bombardiranjima, izloženi stalnoj mržnji kijevskog režima, nadajući se da će im Rusija doći u pomoć”, kaže Vladimir Putin te naglasio kako je Rusija bila strpljiva u pregovorima te kako je iskreno pokušavala naći mirno rješenje, ali da je Zapad od početka igrao prljavu igru, prenosi Danas.hr.

“Rusija je htjela izbjeći konflikt ali drugačiji scenarij s pripremao. Sve što su zapadni čelnici govorili bila je laž. Sva njihova uvjeravanja bila su laž. Oni su samo kupovali vrijeme i zatvarali oči pred ubojstvima kijevskog režima i terorističkim djelima u Donbasu. Njihove odvratne laži i licemjerje je već. viđeno. U Jugoslaviji i Siriji “, kaže Putin te dodaje kako su krajem 2021. službeno od SAD-a i Europe tražili sigurnost, ali su odbijeni.

“Rasla je prijetnja i do veljače 2022. sve je bilo spremno za vojne akcije u Donbasu. Sve to je bilo kontra dokumenata koje je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a. Želim ponoviti. Oni su počeli rat, a mi smo koristili silu da ga spriječimo”, naglašava Putin.

U dvorani cijelo vrijeme vlada muk i potpuna tišina. Svi pozorno slušaju svaku njegovu riječ.

Na nedavnoj sigurnosnoj konferenciji napadala se Rusija, kaže Putin, te da se zaboravilo da je posljednjih 10 godina Zapad potaknuo sukobe.

” Pokrivaju se riječima demokracija i vrijednost, a životi im nisu važni. Žele skrenuti pozornost s korupcije u vlastitim zemljama i s ekonomskih problema. Tridesetih su zapadne zemlje otvorile put nacisitičkoj Njemačkoj da se razvije. Sad su to napravili Ukrajini i svatko tko poznaje povijest, zna da se to proteže do 19. stoljeća i Austro-ugarskog carstva otkad se pokušavaju prekinuti povijesne veze s našom zemljom”, kaže Putin koji svako malo bude prekinut aplauzom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari