ŠTO NAS ČEKA DALJE?

Putinov pad, Treći svjetski rat… Evo pet mogućih scenarija za ono što će se događati u Ukrajini

Ilustracija: Twitter

Zelenski stalno upozorava Zapad da je Ukrajina tek početak i da Rusija neće stati na njoj

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti tjedan međutim čini se već neko vrijeme da stvari za Vladimira Putina ne idu onako kako je očekivao.

Vojni stručnjaci Zapada (prije svega se tu misli na one iz Velike Britanije i SAD-a) upozoravaju kako ruska vojska bilježi velike gubitke i postiže minimalan napredak posljednjih dana.

U međuvremenu, rusko-ukrajinski pregovori za mirno rješenje se nastavljaju, Putin je sve više nervozan i spominje se direktan razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Pred ratom iz Ukrajine je pobjeglo više od tri milijuna ljudi, a civilno stanovništvo stradava svakodnevno pod paljbom granata i raketa u opkoljenim gradovima.

Ovo je pet scenarija rata u Ukrajini u narednim tjednima i mjesecima, prema izvorima zapadnih vlada kao „think-tank“ ekspertima, piše Daily Mail.

Ruske snage su zaglavile, a ukrajinski vojnici nastavljaju s žestokim otporom

Ukrajinske snage i dalje se opiru ruskoj invaziji, nanoseći ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi. Ključno je bilo što su uspjeli odbiti pokušaj padobranaca da osvoje prijestolnicu Kijev prvih dana sukoba i od tada su se povukli na obrambene pozicije. Iako je Rusija dugo tvrdila da ima zračnu nadmoć, čini se da ukrajinska protuzračna obrana još uvijek funkcionira, dok im zapadne zemlje dostavljaju protutenkovske i protuzračne projektile.

„Ruska invazija uvelike je zastala na svim frontama“, objavilo je britansko ministarstvo obrane u četvrtak.

Američki obavještajci procjenjuju da je poginulo 7000 ruskih vojnika, izvijestio je The New York Times, dok ukrajinska vojska tvrdi da je ta brojka mnogo veća – iako stručnjaci kažu da se prema svim takvim tvrdnjama treba biti oprezan.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je veliki novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući proturaketne obrambene sustave S-300, 100 ubojitih  dronova „kamikaze“ i još tisuće projektila.

Ukrajinski vojni otpor ima ipak visoku cijenu, s tisućama mrtvih civila i razorenim gradovima kao što su Mariupolj i Herson, a veliku štetu bilježi i Kijev.

Mirovni sporazum

Pregovarači sa obje strane su počeli razgovore nekoliko dana nakon što je rat počeo, prvo na bjelorusko-ukrajinskoj granici, potom u Turskoj, a zatim i u Kijevu.

Sve veći gubici na frontovima i žestoke zapadne sankcije za rusku ekonomiju mogli bi nagnati Putina da traži okončanje sukoba u kojem bi mogao spasiti obraz.

„Ukrajina bi mogla primorati Ruse na izbor: nastaviti s invazijom i snositi ogromne gubitke ili stati i postići neki kompenzacijski mir“, prenijela je agencija AFP riječi Roba Johnsona, stručnjaka za ratne situacije sa Sveučilišta Oxford.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je rekao kako su dvije strane „blizu dogovora“ sporazuma kojim bi Ukrajina pristala na neutralnost po uzoru na Švedsku i Austriju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je već ranije istakao kako njegova država neće pristupiti zapadnom vojnom savezu NATO – što je ključni zahtjev Kremlja. No, isto je tako kazao da neutralnost kakvu traži Rusija ne dolazi u obzir.

Iako su šanse za dogovor porasle značajno posljednjih dana, još nema znaka prekida vatre i Ukrajina želi potpuno povlačenje Rusije i sigurnosne garancije za budućnost.

Neki kritičari Putina sumnjaju da je diplomacija samo dimna zavjesa.

„Podsjetnik da Putinu ‘prekid vatre’ znači samo ‘ponovno punjenje’“, napisao je na Twitteru ruski politički disident i bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov.

Promjene u Rusiji: jača antiratni pokret, a oligarsi se okreću protiv Putina

Putin pojačava svoj stisak nad ruskim društvom. Okršaj sa nezavisnim i stranim medijima cementirao je dominaciju Putinu lojalnih državnih medija. Tisuće prosvjednika protiv rata u Ukrajini su uhićene, državni aparat suzbija brzo i agresivno svaki pokušaj otpora. Donesen je i zakon koji predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina za širenje „lažnih vijesti“ o vojsci.

No, na čvrstom Putinovom stisku primjetne su i pukotine. Neki oligarsi, članovi vladajuće elite pa i privatna naftaška grupacija Lukoil otvoreno pozivaju na prekid vatre i okončanje borbi. Urednica na državnoj televiziji je držala znak „Ne ratu“ za vrijeme emitiranja vijesti u udarnom terminu.

Iako je to malo vjerojatno u trenutnoj situaciji, mogućnost da se Putina svrgne kroz široke prosvjede, pa čak i kroz državni udar, ne treba otpisati.

„Njegovo osobno osiguranje je jako dobro i bit će tako sve do trenutka kada ne bude… To se desilo mnogo puta u sovjetskoj i ruskoj povijesti“, navodi Eliot A Cohen iz Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona.

Rusija dobiva rat

Uzevši u obzir superiorno rusko naoružanje, zračnu silu i neselektivno korištenje artiljerije, zapadni analitičari kažu kako su ruske snage sposobne za nastavak vojne invazije.

Viši europski vojni dužnosnik u srijedu je upozorio da se ne podcjenjuje kapacitet Rusije za obnovu rezervi i prilagodbu taktike. On je istaknuo da trenutno izgleda da imaju logističkih i problema sa moralom.

„Ali, sve treba staviti u pravi kontekst, sve ovo ne znači da je ruska vojska manje nadmoćna“, dodao je.

Moskva otvoreno regrutira plaćenike iz Sirije kako bi nadomjestila gubitke u ljudstvu, a istovremeno koristi grupu plaćenika Wagner za specijalne zadatke.

No, čak i da zauzme strateške gradove poput Kijeva ili južnog lučkog grada Odese, Putin bi imao problema da ih okupira, odnosno da upravlja okupiranim područjem.

Širenje sukoba

Rusija graniči s četiri bivše sovjetske republike koje su sada članice NATO saveza. Putinova nostalgija ka SSSR-u i njegove najave da želi zaštititi rusku manjinu u tim baltičkim državama – ostavlja pitanje o njegovim teritorijalnim ambicijama otvorenim. Zelenski stalno upozorava Zapad da je Ukrajina tek početak i da Rusija neće stati na njoj.

Malo tko očekuje, međutim, otvoreni Putinov napad na bilo koju članicu NATO-a što bi otvorilo opasnost i od nuklearnog napada, no analitičari upozoravaju na provokacije koje su nadomak izazivanja rata. Putin je stavio ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je također upozorio da „treći svjetski rat može samo biti nuklearni rat“.

Zapadni analitičari smatraju da takva upozorenja trebaju biti tretirana kao stav kojim se ne dozvoljava SAD-u i Europi da razmatraju ideje poput zone zabrane letova iznad Ukrajine, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari