Racija u Zurichu: Švicarska policija uhitila šestoricu visokih dužnosnika FIFA-e

Idi na originalni članak

 

Oglas

Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su u ranu zoru u srijedu upali u hotel Baur au Lac u Zurichu i uhitili šestoricu dužnosnika svjetske nogometne organizacije. Optuženi su za pranje novca, iznudu i prijevare.

Čelnici FIFA-e u Zurichu su zbog svog  godišnjeg sastanka na kojem bi trebali izabrati novog predsjednika organizacije. Aktualni predsjednik u četiri mandata Sepp Blatter bio je najveći favorit za izbor, no najnoviji razvoj događaja mogao bi to dovesti pod ozbiljan znak pitanja.

Švicarska policija je na zahtjev američkih vlasti uhitila šestoricu visokih dužnosnika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) zbog sumnji u umiješanost u korupciju.

Iz Švicarskog saveznog pravnog ureda objavili su kako se šestoricu uhićenika, među kojima nije i sam Blatter, sumnjiči kako su u posljednjih 20-ak godina primili mito u visini od “nekoliko milijuna dolara”.

“Odvjetnički ured za istočni New York provodi istragu protiv uhićenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od tvrtki koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 milijuna dolara”, objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda.

Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko FIFA-e bilo je uključeno više od 10 osoba, ali u srijedu ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu.

Istraga američkih vlasti bila je usredotočena prema delegatima FIFA-e koji dolaze iz regije CONCACAF, odnosno iz Sjeverne i Srednje Amerike. Zbog sumnji u korupciju, bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner bio je prisiljen podnijeti ostavku 2011. godine.

Uhićenja je potvrdio i glasnogovornik FIFA-e. “Do uhićenja je došlo na zahtjev američkih vlasti, ali za sada ne možemo komentirati ovu situaciju”.

Švicarac Sepp Blatter (79) nalazi se na dužnosti predsjednika FIFA-e od 1998. godine, te se kandidirao za peti mandat na čelu krovne svjetske nogometne organizacije, a jedini protukandidat na izborima u petak bit će mu jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Exit mobile version