FISKALIZACIJA MLJEKOMATA I JAJOMATA

‘Računice nema, moramo zatvoriti…’ Seljaci ogorčeni odlukom o fiskalizaciji mljekomata, jajomata…

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Želja države da prati sve što se proda mogla bi rezultirati time da se mlijeko i jaja na određen način više ne prodaju

Mljekomati, jajomati, siromati, bučomati i svi takvi automati od Nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju. Poreznici su, naime, htjeli doskočiti vlasnicima aparata za kavu i čokolade na kojima se bez ikakve porezne evidencije vrti velik novac, ali ubuduće će po svima udariti jednako – 4.000 kuna po aparatu za novi softwer.

S obzirom na to da litra milijeka na mljekomatu stoji oko šest kuna to bi značilo da seljak mora prodati 666 litara mlijeka samo da otplati softwer za fiskalizaciju, i to da ni krava, niti on ne trebaju ni kunu za život.

Mljekomati, bučomati, jajomati, siromati nisu novost, u Hrvatskoj su farmeri dosad postavili 83 ovakva aparata.

”Za sir si uzimam, ovo je domaće, a kako iz mlijeka iz dućana napravit sir, e to nemam pojma”, kaže Stjepan iz Zaprešića, iz kojega je i Sonja koja ističe da je ”ovo super jer se može doći i po noći”, a Milan dodaje: ”Svaki dan se mijenja, svježe je i kvalitetno”.

Da ostane svježe, brine Darko Pavićević koji upravlja zadrugom ”Proizvodi sela” s 15 mljekomata, Helena Vugec ima svoj bučomat s bučinim uljem i brašnom, a od siječnja oboje moraju u sustav fiskalizacije. Svoj aparat trebali bi povezati s Poreznom upravom što bi ih koštalo 4.000 kuna po uređaju, a možda i više.

”Puno toga nam nije jasno, niti koliko će nas ta fiskalizacija koštati, niti kako će se to odvijati”, kaže Vugec, a Pavičević dodaje: ”Nama je to nelogično, mi smo prvo morali prijavit mljekomat Ministarstvu da bismo uopće dobili dozvolu da ga postavimo i uredno plaćamo PDV na kraju mjeseca”.

A sad seljaci uredno moraju platiti novi softver. Od krava do mljekomata mlijeko dolazi direktno bez posrednika i zato svi oni koji imaju jajomate i mlijekomate te bučomate traže da imaju jednak tretman kao i prodavači na štandu na tržnici. Traže da ih se ne prisiljava na fiskalizaciju, nego izuzme iz pravila. U resornom Ministarstvu kažu: razumijemo vas, ali nije do nas.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać kaže: ”Pravilnik je na snazi, meni je sad jako teško govoriti o tome da li će biti izuzeti. Mi ćemo zasigurno razgovarati još s Ministarstvom financija”.

I mi smo pokušali razgovarati s Ministarstvom financija, ali dobili smo samo pisani odgovor – nema popuštanja: ”Ističemo da su odredbe o fiskalizaciji prodaje putem samoposlužnih uređaja propisane kako bi se neizravnim nadzorom obuhvatila takva vrsta prodajnog kanala, neovisno od vrste proizvoda i usluge koja se pruža putem samoposlužnog uređaja”.

A problem je taj da Porezna uprava snack aparate i aparate za kavu nije imala u sustavu fiskalizacije, ali novim Pravilnikom je uključila sve aparate u sustav, pa tako i one s domaćim proizvodima. I tako su fasovali Helena, Darko i ostali jer seljaku 4.000 kuna nije malo.

”To je nemoguća misija, jednostavno računica će nam biti ne isplati mi se i onda zatvaram”, kaže Pavičević, a Vugec dodaje: ”Da jednostavno prestanemo s radom, najvjerojatnije jer mislim da nema smisla dizati cijenu proizvoda”.

Zasad rješenja nema – poljoprivrednici se nadaju da će ako Porezna uprava ne popusti barem Ministarstvo dijelom subvencionirati taj famozni novi softver. U protivnome bi želja države da prati sve što se proda mogla rezultirati time da se mlijeko i jaja tako više ne prodaju.