SUSTAV SE ŠIRI

‘Rade 24 sata, ništa im ne smeta’: Na naše ceste stižu nove kamere, sustav se neprestano širi

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Ne trebate uopće znati gdje je kamera. Ako drugi vozači uspore i ponašaju se bolje, onda je sigurno jasno da je kamera tu negdje. Sustav se pokazao jako dobar i širit ćemo ga i sljedećih godina’, rekao je Josip Mataija u studiju Net.hr-a

U studiju Net.hr-a gostovao je voditelj Službe prometne policije pri ravnateljstvu policije Josip Mataija. Govoreći o sigurnosti na hrvatskim cestama, Mataija se osvrnuo na policijske kamere koje su postavljene diljem zemlje, a otkrio je da ih se planira postaviti još.

“Mi već dugi niz godina postavljamo kamere, trenutno imamo pokriveno preko 360 lokacija na kojima postoji mogućnost mjerenja. Imamo 115 kamera u ovom trenutku. Kućište postoji, mi mijenjamo lokacije”, rekao je.

Kazao je da se kamere nalaze na području cijele države te da nema niti jedna policijska uprava u kojoj nema određeni broj kamera. “Taj sustav širimo, a ove je godine u planu još nekih 30-ak novih uređaja koje ćemo koristiti na stotinjak raznih lokacija”, otkrio je Mataija u studiju Net.hr-a te dodao da će se sustav širiti i narednih godina.

“To nam se pokazalo jako dobro. Kamera radi 24 sata, ništa joj ne smeta, kiša, noć, ružno vrijeme, ona radi. Primijetili smo da daje jako dobre efekte, ne samo represivne”, istaknuo je.

Preventivni učinak je jako dobar

“Poznato je gdje su naše kamere, ne skrivamo to, rekli smo kamere su tu, tu i tu. Nama nije cilj kazniti; da je to cilj, onda bi se mi skrivali. Kameru stavljamo na pozicije gdje je bila ugrožena sigurnost, gdje su se događale prometne nesreće zbog brzine”, rekao je Mataija.

“Njihov preventivni učinak je jako dobar. Ne trebate uopće znati gdje je kamera. Ako drugi vozači uspore i ponašaju se bolje, onda je sigurno jasno da je kamera tu negdje. Sustav se pokazao jako dobar i širit ćemo ga i sljedećih godina”, dodao je.

Što se tiče prekoračenja brzina, kaže da je bilo brzina po našim autocestama i preko 250 kilometara na sat. “Mislim da je to pretjerivanje, ne znam osobno koji je razlog voziti 250 kilometara na sat, no imamo nažalost i takvih vozača”, rekao je voditelj Službe prometne policije pri ravnateljstvu policije Josip Mataija za Net.hr.

Cijeli intervju pogledajte OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari