RADNICI JADROLINIJE IDU U ŠTRAJK? Uprava: ‘Pojedinci žele ostvariti osobne interese, a ne poboljšati radne uvjete’

Foto: ilustracija

Nakon što su radnici Jadrolinije izrazili da su spremni na štrajk, žaleći se na nehumane uvjete rada i premale plaće, reagirala je sama tvrtka

Zaposlenici najveće hrvatske brodarske tvrtke su u očaju, što zbog dodatno smanjenih primanja i loših radnih uvjeta, a što zbog toga što se u Jadroliniji plaće nisu povećavale gotovo deset godine. Za stanje je kriva Uprava koja već godinama stagnira, tvrdi Nedjeljko Bulić iz Nezavisnog sindikata.

Nakon što su najavili štrajk, Jadrolinija je reagirala priopćenjem u kojem ističe da je riječ o ostvarivanju osobnih interesa, a ne borbi za bolje radne uvjete.

“Uvažavamo nastojanja sindikata za poboljšanje prava zaposlenika Jadrolinije, budući da je to i želja Uprave. No, jučer je bilo riječ o okupljanju kojim pojedinci žele ostvariti osobne interese, ne imajući na umu osiguranje boljih radnih uvjeta i kvalitete rada. Na poboljšanju statusa svakog zaposlenika Jadrolinije treba raditi odgovorno i racionalno te je upravo iz tog razloga 21. srpnja 2017. godine održan sastanak između Uprave Jadrolinije i sindikata kako bi se dogovorili uvjeti za potpisivanje Nacionalnog kolektivnog ugovora i povećanje plaća u Jadroliniji. Nezanemariva je informacija kako se prosvjedno okupljanje održalo nakon što je zaprimljena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se poništava izbor predsjednika Radničkog vijeća Jadrolinije Nediljka Bulića kao predstavnika radnika u Nadzornom odboru Jadrolinije. Ovakvi neodgovorni postupci pojedinaca mogu naštetiti ugledu Jadrolinije koja se nalazi u jeku turističke sezone kao i u trenucima liberalizacije tržišta putničkog pomorskog prijevoza. Podsjetimo, nakon završenih natječaja za profitabilne linije, na kojima je Jadrolinija zadržala vodeću poziciju na Jadranu, predstoje natječaji za neprofitabilne linije”, izjava je iz Jadrolinije.

Iz brodarske tvrtke poriču optužbe da krše zakon.

“Netočna je informacija kako se u Jadroliniji ne poštuju propisi međunarodnih konvencija i zakona. U Jadroliniji se, pod posebnom pozornosti upravo iz razloga što joj je vlasnik Republika Hrvatska, poštuju sva prava radnika te radna mjesta nisu ugrožena i plaće se isplaćuju redovito. Dodatno, pomorcima su povećane naknade za godišnji odmor i pomorski dodatak (naknada za troškove života za vrijeme boravka na brodu), a nakon dugo vremena ponovo se plaćaju potrebne edukacije pomoraca. Uveden je program pripreme časnika za zapovjedničke i upraviteljske funkcije, sav pomorački kadar opremljen je novom poboljšanom radnom odjećom, a svim zaposlenicima Jadrolinije ove je godine isplaćen regres u iznosu od 1.500 kuna”, ističu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari