'PRETJERANO'

Raste cijena Hrvatima omiljene delicije: Kilogram i do 40 eura! Evo kako to objašnjavaju

Skupe svinje, skupa sirovina, no kupci koji čvarke vole i mogu si ih priuštiti – ne pitaju za cijenu

U baranjskom mjestu Karanac održan je festival koji zovu najmasnijim i najslasnijim – Čvarakfest. Topljeni komadići svinjske slanine, nekada ostaci pri kolinju i proizvodnji masti danas su specijalitet čija se cijena kreće od 20 pa čak do 40 eura po kilogramu.

Oni koji čvarke vole danas su uživali u degustaciji, a proizvođači su se borili za prestižnu titulu Čvarak majstora.

U Baranji na Čvarakfestu je bilo dobro raspoloženje

U kotlovima narezana slanina od koje će nastati mast i čvarci kojih nema bez kvalitetne svinje.

„Prvo je dobra svinja, masnoća, a onda malo i ruke majstora.“ kaže Berislav Franjić iz Bizovca. „Najbitnija je vatra, temperatura i stalno miješanje.“ dodaje Valentin Tomšić iz Darde.

Potreban je, kažu, oprez – da mast ne ode u propast. „Iz početka morate dodati malo masti da vam ne zagori i dobro miješanje, najbitnije je tu miješati ispočetka dok ne počne puštati vodu.“ kaže Branko Radonjić iz Belog Manastira.

Pri miješanju je važno procijeniti pravi trenutak i dodati mlijeko da čvarci dobiju prepoznatljivu boju. A tada ih treba dobro pritisnuti, pri čemu majstori koriste razne tehnike da se dobro iscijede i budu što hrskaviji kakvima su posjetitelji oduševljeni.

Rast cijene čvaraka

Osjeti se i porast cijene čvaraka, koji su od nusproizvoda nastalog pri topljenu slanine u mast, postali tradicijska delicija za koju treba izdvojiti od 20 do 40 eura po kilogramu.

„Po meni je to već pretjerano skupo, iskreno, ja prodajem po 20 eura i to mi je skupo, da ja trebam kupiti, meni je to skupo.“ kaže Melinda Kovač iz Kotline.

No masnih svinja bez kojih nema čvaraka, sve je manje, a i afrička svinjska kuga smanjila je broj svinja u dvorištima pa cijena raste.

Skupe svinje, skupa sirovina, no kupci koji čvarke vole i mogu si ih priuštiti – ne pitaju za cijenu, posebno kada ih njihov miris omami, kažu – hoćete – nećete, morate kupiti.

Time kupci i podržavaju domaće baranjske proizvođače i Baranju kakvu svi žele. „Oni vide da mi to radimo iskreno i da je Baranja zapravo to, znači puna, masna, debela, bogata i iskrena.“ kaže Vladimir Škrobo Bajo, organizator Čvarakfesta.

Iskreno ponosna i majstorica čije je čvarke ocjenjivačka komisija izabrala kao najbolje. Presudno je, kaže, iskustvo jer se napekla čvaraka i čvaraka.

Na kraju i fotografija s pobjedničkim čvarcima koja će uz njihove okuse posjetitelje do iduće godine podsjećati na jedinstveni Čvarakfest, piše Net.hr.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari