MAJSTORI ZANATA

Video | Raste zainteresiranost za obrtnička zanimanja. Evo koja su zanimanja pobudila najveći interes…

Interes za obrtnička zanimanja raste, na ljetnom roku upisano je gotovo 400 učenika više nego na oba roka prošle godine

Dobrih majstora uvijek nedostaje pa ohrabruje vijest da je sve veći interes za obrtnička zanimanja. U ljetnom roku upisalo se gotovo 400 učenika više nego na oba roka prošle godine, a koja su zanimanja pobudila najveći interes?

Iako na praznicima Kristijan je na praksi u automehaničarskoj radionici. Na jesen kreće u treći razred, a želi se zaposliti čim završi školu.

“Obavezna ljetna praksa je završila ona traje mjesec dana. Ja sam odlučio ostati još raditi da još više naučim i da zaradim nešto”, kazao je Kristijan Kosić, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Majstori najspretnijih ruku često se i zaposle kod mentora

“Ostane onaj koji je bio najbolji, koji prati, koji je najviše naučio koji može zamijeniti odmah majstora”, objašnjava Željko Harapin, mentor.

Svoje ljeto na praksi provodi i Manuela.

“Odmah nakon škole imam više mogućnosti imam svoje zvanje. Sviđa mi se na praksi, volim ovaj posao i imam dobre mentore što je najvažnije”, kazala je Manuela Šterk, učenica Turističko ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru.

Interes za obrtnička zanimanja raste, na ljetnom roku upisano je gotovo 400 učenika više nego na oba roka prošle godine. Za CNC operatera upisan je 71 učenik više nego prošle godine, slijede konobari kojih je 61 više. Raste broj upisanih (52 više) kuhara i automehaničara (47 više).

To zanimanje u Elektro-strojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu kao svoj prvi izbor prijavilo je 130 učenika, 50 više nego što je bilo slobodnih mjesta.

“Zaključujemo da se ne upisuju učenici u trogodišnja zanimanja jer nisu mogli nigdje drugo već zato što stvarno žele biti majstori. To nije prljav ni težak posao, mogu ga raditi i cure. Treba puno pameti, struke, sve više je informatike, nekad je to bio čisto fizički posao”, objašnjava Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Po prvi put u 25 godina nema mjesta ni u školi za zidare, soboslikare, tesare. Ravnatelj tvrdi potrebno je mijenjati mišljenje o strukovnim zanimanjima koje imaju roditelji i djeca.

“Roditelj je taj koji bi trebao usmjeravati svoje dijete. Majstora već dugo nedostaje pomalo se valjda i u glavama našim dolazi do toga da ako se ne zamažu ruke neće biti baš puno kruha”, tvrdi Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Pravih majstora zanata nedostaje, ali ne i prilika za posao nakon završetka školovanja, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari